onsdag 30 april 2014

Valborgsridning och vaccinering!

Trevlig Valborg önskar Lára! Hömumsande Hrisla och Haminja fick också vara med på ett hörn. 

Lára och jag firade Valborg med ett härligt ridpass i det soliga med kylslagna vädret. Vi som hade hunnit börja vänja oss vid vårvärme... men den kommer förhoppningsvis tillbaka! Efter lite voltarbete i skritt utanför stallet red vi ner på vägen och värmde upp med kasta toppi resp tölt med låååång hals. 

När jag sedan började samla ihop henne lite mer blev resultatet på en gång riktigt trevlig tölt i relativt lågt tempo med mycket rörelser och trevlig längd på halsen! Det var riktigt frestande att fortsätta med detta, men nu gällde det att behärska sig! För dagens plan var att träna ökad tölt och försöka uppnå samma lösgjordhet i det ökade tempot som på kursen i söndags.

Jag gav Lára signal om att hon fick öka tempot - och det gjorde hon förståss gärna! I början blev hon dock lite kort i halsen och hög i formen, men när jag gav signal om att länga halsen igen (snabb kramning höger resp vänster) gjorde hon det. Och när jag upprepade signalen en stund senare "ramlade hela hästen på plats" - och när hon var mellan hand och skänkel på ett sätt som jag aldrig upplevt tidigare i ökat tempo så hörde jag Sylvias: "Lára går ju som tåget!!!" ringa i öronen! 

Efter en skrittpaus fick hon skrölta en lång stund med mulen nästan i backen för att verkligen slappna av innan vi gjorde nytt försök med ökat tempo. Nu hade vi passerat korsningen vid sjön och red längs vägen mot Bälinge. Underlaget på den vägsträckan blev verkligen PERFEKT för töltträning sedan de gjorde om den här om året. Som att rida på en riktigt, riktigt bra ovalbana!!! (Fast rakt fram hela tiden förståss.)

När det var dags för nedvarvningstrav inledde vi riktigt lååååångsamt. Det krävdes lite övertalning innan Lára accepterade att vi skulle "såsa på" på detta vis... men när hon väl gjorde det kunde jag ge mer och mer tygel utan att hon drog iväg i tempo utan bara svarade med att länga halsen mer och mer och mer...!!!

Återvände till stallet med ett STORT leende på mina läppar! Det är ju så ROLIGT att rida!!! Sylvia hade tränat Hremsa på ridbanan så hon var förståss minst lika "häst-hög" som jag!!! En stund senare anlände Elisabeth tillsammans med en av Djursjukhusets veterinärer som vaccinerade hästarna. Inom kort ska de även åka till unghästbetet där Litlamin går för att vaccinera henne också. Jag ska se om jag har möjlighet att följa med - är SÅ nyfiken på hur hon ser ut nu när hon är fyra år! Men annars har jag sagt att de MÅSTE fota henne åt mig! 

Inga kommentarer: