söndag 6 april 2014

Sylvialektion 4 av 4: All time high!!!

Visst ser vi nöjda ut, både Lára och jag?!!

Lára och jag fick verkligen avsluta denna träningshelg på allra bästa sätt - faktiskt med vårt "all time high"!!! (För att låna ett uttryck från aktiebörsen.) Redan under uppvärmningen i skritt konstaterade Sylvia att Lára verkligen var avslappnad och följsam - trots att vi satt så pass mycket press på henne under töltträningen på förmiddagen. Den grundliga nedvarvningen hade fyllt sin funktion m a o!

Efter uppvärmning i trav och tölt på böjda spår var det åter dags att träna arbetstempo tölt. Nu gick det t o m ÄNNU snabbare att hitta den bäriga tölten i arbetstempo! Dessutom fick jag mycket bättre resultat på mina inverkningar. Ett pet med pisken följdes också nu av ett jämfotahopp, men istället för att spänt rusa iväg och vara svår att få kontroll över igen kom Lára i princip direkt tillbaka till ett läge där hon slappnade av och längde halsen!

Och när jag kom ihåg att använda en förflyttning av balansen för att göra mina förhållningar så "satte hon sig" verkligen och kom upp ordentligt med bogarna!!! Och mycket drivning och många förhållningar så fick jag njuta av ett arbetstempo tölt som renderade i massor av berömmande tillrop från Sylvia! Det var verkligen som om Lára bara väntat på att jag skulle be henne om detta!!! HÄFTIGT!!!

Och detta presterade duktiga hästen dessutom på ett underlag som INTE var underlättande... Halva ridbanan bestod nämligen av djup, tung lera och på den andra halvan blöt snömodd... Jag ville ändå prova att rida ökat tempo tölt också - för att få hjälp att avgöra vilket varv jag ska anmäla oss i på tävlingarna nu i maj. Sylvia och jag kom fram till att även om det, p g a underlaget och att hon började vara trött, knappast kunde bli någon vidare ökad tölt så borde man ju kunna se i vilket varv den blev värst och därmed utesluta det...!

Men Lára kom verkligen att överraska oss! Jag började i höger varv och utifrån vad Sylvia bedömde som ett riktigt, riktigt bra arbetstempo tölt testade jag att höja tempot. Och som Lára töltade!!! Hon formligen flög fram genom lera, snömodd och kurvor - som om underlaget var perfekt och kurvorna doserade! Visserligen lite hög i formen, men m h a mer drivning, högerställning och kramningar på innertygeln så blev det bättre också. "HON GÅR JU SOM TÅGET!!! ropade Sylvia!

Efter en skrittpaus gjorde vi ett försök även i vänster varv. "Kom ihåg att du behöver böja henne lite mer inåt i det här varvet!" påminde Sylvia. Det märktes ganska snabbt att det INTE är vänstervarvet vi ska välja för ökade tempot på tävlingarna - hon blev mer spänd här och det var svårare att få henne att länga halsen. Men även här gick det oväntat bra med tanke på underlaget.

För att inte pressa henne i onödan avbröt jag ganska snart och fick sedan genast "reparera" genom att rida skrölt på böjda spår och längs fyrkantspåret till dess hon verkligen slappnade av och sträckte ut överlinjen ordentligt.

Efteråt konstaterade Sylvia att Lára verkligen överträffat sig själv denna lektion (ja, hela helgen) och att det bara är att träna vidare på samma sätt nu när jag tagit mig förbi ännu ett "världskrig". (De har ju kommit då och då under våra år tillsammans - men jag hoppas nästa dröjer ett bra tag nu!)

Men eftersom Lára blir så oerhört "taggad" så snart man ökar pressen i tölten tipsade Sylvia om att jag ska använda nedvarvning i skrölt även under ridpasset. D v s efter varje sekvens som vi tränat arbetstempo eller ökad tölt ska jag först låta henne varva ner i skrölt innan vi tar en skrittpaus, sedan ny sekvens arbetstempo/ökad tölt följt av nedvarvning i skrölt och skrittpaus, o s v. För att inte riskera att den ökade pressen resulterar i att hon tappar bort all avslappning vi tränat in och bara blir mer och mer speedad.

Är SÅ laddad att träna vidare på detta! Och det kommer verkligen att bli spännande att se om vi kan åstadkomma något som i alla fall kommer i närheten av detta när det är dags för tävling om fem veckor!!! Note to self: anmäl oss i höger varv i fyrgång och att börja töltvisningen i vänster varv, så att vi får rida tempoväxlingar och ökat tempo i höger varv.

Inga kommentarer: