tisdag 15 april 2014

Tisdagsträning för Sylvia

Idag var det åter dags för vår tisdagsträning för Sylvia. Lára hade fått ladda upp inför detta med hela tre vilodagar. I lördags fick hon ju massage och massör-Tomas rekommenderade att hon även vilade på söndag. Igår hade jag däremot tänkt rida, men tyvärr ville kroppen annorlunda... Jag orkade jobba i alla fall, men sedan fick det räcka med en rejäl "omgång" i ångbastun på simhallen. Tyvärr försvann "Mexico-effekten" så snart vi kom hem och jag hade åter lika mycket värk som innan vi åkte... trist eftersom jag hade räknat med att förbättringen jag får i värmen skulle hålla i sig ett par månader, som den brukar göra.

Men bastun med efterföljande försiktig stretching kändes verkligen välgörande, jag fick sova bra i natt dessutom och klarade att jobba även idag. Därmed har jag redan fixat att jobba mer än förra veckan - så det ser ju lovande ut hittills! Och efter jobbet idag orkade jag dessutom att rida lektion!

Lára och jag hade sällskap av Elisabeth och Démantur på ridbanan. Vi fick börja med att värma upp i trav på volt. Lára hade lite bråttom i början, men när jag bromsade upp henne accepterade hon ändå att trava långsamt. Det går framåt!!! När det funkade bra på volten fick jag rida ut längs fyrkantspåret och då fick hon lite mer bråttom till att börja med, innan hon lugnade ner sig igen. När vi bytte till höger varv travade hon avslappnat på en gång. "Visst ska du rida höger varv i fyrgången?!" sa Sylvia och när jag bekräftade det sa hon att även traven är ett strå vassare i höger varv.

Nästa steg var att lösgöra hästarna i tölt m h a ytterhjälperna. Vi skulle rida i ett lugnt tempo och vända in hästarna på böjda spår genom att bromsa upp dem med sätet, hålla händerna stilla och driva hästen fram emot bettet samtidigt som vi vände in dem m h a ytterhjälperna. Vi skulle fortsätta vändningen till dess hästen slappnade av och längde halsen, då skulle vi slappna av och rida fram en stund som belöning innan vi gjorde en ny vändning.

Lára testade lite olika varianter i början: först gick hon emot handen och ökade farten i vändningarna, sedan stannade hon, men efter en stund började hon göra riktigt fina, avslappnade vändningar åt vänster i alla fall. Då började jag rida på åttvolter - så att vi hela tiden varvade en bra vändning med en sämre. Och efter en stund kunde jag vända henne även åt höger utan att hon började korta upp sig och bli spänd!

Efter detta var det dags att börja träna arbetstempo tölt. När jag förberedde tölten genom att rida samlad skritt (i höger varv) kommenterade Sylvia att Lára faktiskt på en gång började trampa under sig mer utan att prova en massa trix först! Vi red korta sekvenser arbetstempo och när jag kunde hålla högerbogen på plats gick det riktigt bra! När Lára varit duktig en stund tog vi skrittpaus - för det märks att detta är oerhört jobbigt!

Fortsatte på samma sätt med korta "intervaller" - och Sylvia tipsade om att jag skulle vara extra noga med att hålla högerbogen på plats under övergången till tölt,  för får hon en chans att skjuta ut den redan där så är det svårt för mig att få koll på den när vi töltar. "Rid gärna lite sluta precis i övergången!" tipsade hon och när jag gjorde så gick det mycket bättre! Sylvia kommenterade också att Lára blir bättre och bättre på att ta mina halvhalter under arbetstempot - och när hon gör det ser hon RIKTIGT fin ut en stund! Men fortfarande är det ju en hel del av halvhalterna som hon inte riktigt accepterar - så även här har vi mycket att träna vidare på!

I vänster varv hade Lára fortfarande en hel del hyss för sig innan hon accepterade en samlad skritt. Och efter övergången till tölt fick jag jobba en stund innan jag både kunde bromsa upp henne tillräckligt på yttertygeln och ställa henne inåt. Men tillslut presterade vi en riktigt trevlig tölt där också!

Efter en längre skrittpaus var det så dags att träna tempoväxlingar. Vi började i det svårare vänstervarvet och fick instruktionen att när vi gjorde nedtagningen i slutet på långsidan så skulle vi vända in på en volt m h a ytterhjälperna (med utåtställd häst för att verkligen få med högerbogen) för att både få ner tempot ordentligt och dessutom ha en riktigt lösgjord häst när vi sedan red arbetstempo på kortsidan innan vi gjorde ny ökning på nästa långsida o s v.

Sylvia blev imponerad över att Lára klarade ökningarna så pass bra i vänstervarvet - hon har bara sett oss rida ökningar en gång tidigare den senaste tiden och då var det fortfarande väääldigt ojämnt. Men då var det riktigt svårt underlag med djup snömodd på ena långsidan och djup lera på den andra. Jag som visste att hon kunde betydligt bättre än så var ju glad att hon nu fick tillfälle att visa det också!

Under tempoväxlingarna i högervarvet gällde det - förståss - att hålla högerbogen på plats. Detta fick jag göra genom att rida sluta både i ökningen och i nedtagningen. Dessutom skulle jag rida sluta även på volten efter nedtagningen, inte utåtställd som i vänster varv. Jag tyckte att nedtagningarna var svårast... När vi hade klarat ökningen och ridit snabb tölt längs långsidan med högerbogen på plats och OK form tappade jag nog fokus lite och "tappade" högerbogen just innan nedtagningen. Det gamla välkända ordspråket: "Man ska inte ropa hej förrän man gjort nedtagningen!" kom än en gång till heders!

För att våra duktiga hästar skulle varva ner igen mentalt fick vi sedan rida skrölt med så lång hals som möjligt och vända in dem på böjda spår m h a ytterhjälperna. När de slappnade av ordentligt och verkligen sträckte ut halsen igen fick de sedan trava mjölksyran ur musklerna längs spåret.

Oj, så nyttig lektion det här var!!! Och i morgon är planen att fortsätta träningen - då är det ovalbana som gäller dessutom! Första gången på en oval sedan i september! Så KUL det ska bli!!! Håll nu tummarna att skröppelkroppen orkar!

Inga kommentarer: