söndag 27 april 2014

Vi kommunicerar - och ger järnet!!!

Idag var det drag under galoscherna - när Sylvia hjälpte oss att hitta vår bästa ökade tölt någonsin!!!

Efter en natt med mycket värk och lite sömn var det en ganska groggy Anna som åkte till stallet i morse - för att först morgonfodra hästarna och sedan rida kurs för Sylvia. Men den stora frågan var ju hur Láras dagsform skulle se ut - om alla avslappningsövningar igår hade gjort henne lugn och positiv eller om hon skulle vara lika arg och icke-kommunicerbar...?!

"Ta GOD tid på dig att värma upp i skritt och sedan trav!" sa Sylvia i inledningen av första lektionen. Det började också betydligt bättre än igår och när jag dessutom fick ordning på stödet på yttertygeln och böjde tillräckligt i innersidan så travade Lára riktigt lugnt samtidigt som hon frustade belåtet! När hon kändes riktigt lösgjord i ena varvet fick jag byta om volt för att sedan varva mellan volterna - och t o m bytena kunde genomföras utan att Lára började spänna sig eller ville dra upp tempot!

Till min glädje fortsatte uppvärmningen i tölt lika avslappnat och bra! Därmed fick jag börja ställa liiite högre krav, genom att göra en vändning åt höger in på kvartslinjen, och efter några steg öppna rakt fram sedan rida sluta ut på spåret igen. När jag först bad om sluta tände Lára direkt till och blev ARG - men innan vi var ute på spåret igen hade ilskan lagt sig och hon töltade åter avslappnat med låååång hals!

Nästa vändning och efterföljande sluta flöt hur bra som helst! "Vänta nu, sa Sylvia, det var i vändningen åt höger hon protesterade fast det var den vändningen hon gjorde allra bäst igår...! Lára är lika ombytlig som vanligt alltså!" Det kom några ytterligare små protester i samband med högervändningarna men idag tålde Lára uppenbarligen att bli lite provocerad utan att bli helt okontaktbar!

Vi fick även testa att rida lite ökat tempo - något vi åter fått lite mer problem med sedan vi tränat mycket på arbetstempot senaste tiden... Sylvia konstaterade problemet: att Lára kortar upp halsen och blir spänd i det högre tempot, och gav även ett förslag på åtgärd: att jag skulle krama en gång höger och en gång vänster i snabb följd. Och man kunde genast se att denna Atli-signal för "läng halsen" hade viss effekt! Men för att inte jaga på henne för mycket avbröt vi ganska snart och jag fick varva ner henne riktigt grundligt. "Vi jobbar vidare med ökade tempot i eftermiddag!" sa Sylvia.

När det var dags för lektion nr 2 var Lára lika lugn och harmonisk som på förmiddagen - så efter en lika grundlig uppvärmning kunde vi följa planen och träna ökade tempot! Vi började i det lättare högervarvet och tack vare att jag då och då upprepade "läng halsen-signalerna" samt red sluta i kurvorna så blev hon mer och mer avslappnad samtidigt som hon flöt på bättre och bättre i det ökade tempot.

Vi testade även vänster varv - där jag istället fick rida öppna. Och när jag kunde hålla högerbogen på plats med yttertygeln samtidigt som jag drev in vänster bakben bättre under henne så flöt det bättre där också. Fick avsluta med lite mer högervarv. Och nu hade hon verkligen fått upp ångan! Här snackar vi rejält drag under galoscherna - och dessutom med en lösgjordhet som gav ytterligare någon dm hals. HÄFTIG KÄNSLA!!!

Efter detta följde förståss en grundlig nedvarvning, först i lååååångsam tölt och sedan i trav. "Lára var verkligen RIKTIGT fin på slutet - och så nöjd hon såg ut!!!" konstaterade Sylvia! Matte såg nog minst lika nöjd ut kan jag tänka mig!!!

Inga kommentarer: