söndag 4 maj 2014

Ryttareliten - episod 14!

Kolla vilken snygging som väntade på mig i hagen idag!!! 

Idag var det dags för ännu en episod av Ryttareliten - när vi åkte till Bodentravet för att träna på ovalen igen. Lára och jag fick än en gång lifta med Elisabeth, Ronny och Démantur. Min plan hade varit att rida i min egen sadel idag, men tänkte sedan om och körde "favorit i repris" från gårdagen med Lindas Ástund Royal Plus. För att testa om den avslappnade känslan i Láras rygg bara var en engångsföreteelse eller om den skulle bestå. 

Det blåste "genom märg och ben" när vi kom till Bodentravet och jag ångrade verkligen att jag inte tagit en vindtät jacka utan bara en väst utanpå tröjan... Men när jag kommit igång med ridningen fick jag upp värmen! Värmde upp Lára lite annorlunda än vid de tidigare besöken. Efter skritt och trav på volt red jag böjda spår i tölt med riktigt lång hals. Och Lára kändes faktiskt riktigt avspänd trots den hårda blåsten!

Ville inte använda samlad skritt för att förbereda för samling i tölten, utan "smygsamlade" henne istället genom att rida fram och tillbaka längs travbanans staket och vända 180 grader m h a sluta. Det funkade ju bra förra helgen när hennes ilska tillslut klingat av - och inte heller denna gång gav det någon "snedtändning" utan jag fick henne mellan hand och skänkel helt utan dramatik!

Red först ett töltprogram på ovalen, där jag hela tiden hade fokus på att bibehålla längden på halsen. Av vad vi hört hittills om de nya domarbedömningarna så verkar det vara a och o. Helt rätt tycker jag, men självklart ovant så här i början...! Lára kändes verkligen jättefin genom hela programmet! Sylvia var på annat håll så jag kunde inte få någon feedback från henne. Men när Linda, som stod vid banan, tyckte att Lára såg jättefin ut kändes det betryggande!!!

Efter en paus med skritt och skrölt blev det ny "smygsamling" av Lára, denna gång genom att vända in m h a ytterhjälperna i tölt på volt i vänster varv. Red sedan vårt fyrgångsprogram - och det mesta flöt på riktigt bra där också. Inför galoppen hade Lára dock lite väl bråttom, förekom mig med sin galoppfattning och då blev det tyvärr fel galopp... Vid andra försöket såg jag till att hon hann ta ett par travsteg innan jag började ställa utåt och då fick vi rätt galopp. 

Övergången till ökad tölt blev sedan inte heller någon riktig höjdare eftersom vi skulle börja tölta längs den långsida där det f n inte fanns något staket - så Lára ville gärna dra sig ut från banan och det hela blev ganska vingligt... Men när vi väl tagit oss förbi den långsidan så flöt det på betydligt bättre! Den lösgjordhet jag upplevde under ökade tölten igår var alltså inte en engångsföreteelse! Och Ástund Royal Plus samlar ytterligare poäng!!!

När vi ridit klart programmet fick vi än en gång positiv feedback från Linda - roligt att det såg lika bra ut som det kändes! Efter en andhämtningspaus gjorde vi ett nytt försök med övergången galopp - ökad tölt och sedan tyckte jag att Lára varit så duktig att det räckte för idag. Hade hunnit titta lite på Elisabeth och Démantur också - och det såg verkligen kanonfint ut!!! Så det var två nöjda ryttare som skrittade tillbaka till gäststallarna. 

Efter sedvanligt "hästspa" lastade vi hästarna och åkte hem igen. Lára hade uppenbarligen stor hemlängtan för hon skyndade nästan förbi mig in i hästtransporten! Underbart med lättlastade hästar! 
I morgon får Lára vilodag. Då ska matte på akupunkturbehandling! :-O  Efter 11 års vånda har jag tillslut vågat mig på att boka en tid för detta hos min sjukgymnast - har VÅLDSAM nål-/stickfobi så jag är faktiskt ganska chockad över att jag ska våga mig på detta... Men när jag ser det som en del i tävlingsförberedelserna så känns det lättare!

Inga kommentarer: