söndag 28 oktober 2012

"Tack för det!!!"

Även Atlikursens dag tre bjöd på strålande sol! Och precis som igår skulle jag rida båda mina lektioner tillsammans med Elisabeth (på Tildra resp Démantur). Första lektionen inleddes med att vi - som vanligt - fick repetera lärdomarna från gårdagen: att den första signalen till hästen ska vara den tydligaste (och att man ska hålla i den till dess hästen verkligen lyssnar) men att man sedan "tonar ner" signalerna succesivt för att ge hästen chans att reagera på allt mindre hjälper.

Han påminde också om uppvärmningen - och hur viktigt det är att vi får den långa halsen redan där. Dels för att en häst som sträcker ut halsen framåt-nedåt automatiskt slappnar av och dels för att detta också krävs för att den ska jobba med sin överlinje. M a o med de viktiga muskler som vi vill ska bära upp häst och ryttare!

Dessutom var det förståss det här med eftergiften... den viktiga belöningen som gör att hästen lär sig något. Atli sa till mig att jag aldrig får fastna i tygeln, även om Lára lägger sig på i handen och vill springa ifrån arbetet, utan jag ska bromsa upp med mkt rörlig hand till dess jag får en reaktion, säga "Tack för det!" genom att ge eftergift på tygeln, men direkt följa upp med ny förhållning igen, följd av "Tack för det!" till dess hon accepterar mitt tempo. Först då är det dags att lägga till drivning, följt av nytt "Tack för det!"

Förutom detta ska jag vara oerhört noga med redan i uppvärmningen stämma av att jag inte har något som helst i handen. Det är lätt att vi stannar vid "liiite, liiite som knappt märks" men det lilla blir sedan en stor nackdel när det är dags för tölten.

Atli tyckte dock att vi blivit så duktiga på den samlade skritten, som förberedelse för tölten, att det var dags att höja ribban lite ytterligare. Han påpekade att även om man har hästen helt lösgjord i den samlade skritten så är risken att den åter går lite mot handen precis i övergången till tölt. Får man en sådan reaktion ska man lägga till ytterskänkeln för att flytta hästen inåt, samtidigt som man m h a tyglarna uppmanar hästen att åter länga halsen. "Hur mycket du flyttar den, det bestämmer hästen. Det kanske räcker med ett eller ett par steg - eller också behöver du vända runt den på en volt..."

Efter detta nyttiga reflektioner/instruktioner var det dags att försöka omsätta allt detta till praktik. Efter uppvärmning i skritt och trav skulle vi alltså samla skritten som förberedelse för tölten. Och idag kunde jag till min glädje konstatera att jag faktiskt klarade av att uppnå en högre nivå av samling på egen hand - utan hjälp från Atli med att "peta in" rumpan på Lára!!! Det kändes verkligen som ett stort genombrott!!!

Eftersom det gick så OERHÖRT bra förra kursen väntade jag mig inte att någon större pusselbit skulle falla på plats även denna gång - utan var beredd på att det skulle vara mer av "försöka behålla tidigare nivå"-kurs. Så att någon slags polett uppenbarligen trillat ner när det gällde den samlade skritten kändes verkligen som en oerhört bonus!!!

Under slutet av första lektionen red Atli Lára en stund igen. Jag förstår att han inte kunde låta bli - vem vill inte ta alla chanser att rida en sådan guldklimp?! ;-) Han skulle bl a visa hur han använder vikten tillsammans med ytterskänkeln för att vända in hästen - och hade tänkt vara övertydlig för att vi verkligen skulle se vad han gjorde. Men han upptäckte snabbt att Lára lyssnar alldeles för bra på vikthjälperna för att det skulle fungera att överdriva...

Det var förståss väldigt roligt att se Lára riden av Atli! Och idag var Johan dessutom på plats så förhoppningsvis finns det bra bildbevis också! På en långsida red Atli dessutom ökat tempo - och det såg riktigt maffigt ut!!! Tyvärr råkade Johan byta objektiv just då, så det missade han... Men jag kommer att leva länge på den synen!

När Atli satt av igen påpekade han att Lára var väldigt fin nu, men ändå "satt" liiiiite, liiiiite i handen. "När du värmer upp till sista lektionen ska du vara ÄNNU mer observant på att du verkligen inte har minsta lilla i handen - då kommer tölten att bli ännu bättre!"

Duktiga hästen var rejält svettig efter detta - så hon fick stå inne i stallet och äta både lunchhö och kraftfoder medan vi människor också hade lunchpaus. Jag passade dessutom på att ge henne extra mycket hö nu när jag hade chansen - så hon stod faktiskt fortfarande och tuggade på de sista stråna 2 timmar senare, när det var dags att göra oss i ordning för vår sista lektion.

Upplägget på denna lektion var precis som under förmiddagen - men resultatet skulle visa sig bli ännu lite bättre! Vilket till stor del nog berodde på att jag hade ÄNNU större fokus på uppvärmningen i skritt och att hon verkligen var 100 % eftergiven i nacken innan jag gick vidare. (Gårdagens tips att titta på halsmuskeln - att den inte bara buktade ut på rätt ställe utan verkligen buktade ut MYCKET - kom väl till pass igen!)

Jag fick rida väldigt självständigt under denna lektion och lyckades ändå till min stora glädje uppnå högre samling i skritten, göra övergångar till tölt med bibehållen lång överlinje genom övergången (det blir verkligen något helt annat att sitta på när jag lyckas med det!!!) samt rida långsam, riktigt samlad tölt med lång hals och stoooora "Tack för det!" på innertygeln!!! Var verkligen supernöjd efter det ridpasset - och det var Atli också!!!

Ååååååh, vad det är roligt att rida!!! I morgon har jag lovat Lára vilodag, efter dessa ansträngade lektioner då underlaget dessutom varit så påfrestande. Men egentligen hade jag velat rida mer redan då (eller egentligen redan nu i kväll!!!) Nu ska jag i alla fall satsa på ett varmt bad - och sedan börja gå igenom de ca 1400 bilder som min favoritfotograf producerat idag...!!! I´ll be back!!!

(Johan hann dessutom byta till vinterdäck på nya transporten, samt bära en tung säck med proteintillskott från min bil till stallet. Men så är han ju BÄST också!!!)




Inga kommentarer: