lördag 6 oktober 2012

Morgonfodring och töltträning



Det senaste dygnet har det regnat drygt 35 mm... när jag kollade regnmätaren i morse hade den börjat svämma över... :-O  Jag hade morgonfodringen i det allt annat än mysiga vädret... men försökte se positivt på saken genom att upprepa mantrat: "Regn är bra för leran, regn är bra för leran, regn är bra för leran..." Tur i alla fall att temperaturen har varit ungefär lika stabil som nederbörden, den har legat på 8-10 grader länge nu. Och allt det här regnet i kombination med nollgradigt hade ju definitivt varit värre!

När både hästarna och jag ätit frukost var det dags för mig och Lára att repetera torsdagens lektion på ridbanan. Efter igångskrittningen övergick jag till att värma upp i trav på volt och samtidigt träna på att byta om volt utan att hon blev hög i formen i bytet. Sylvias tips att förbereda noga genom att börja krama på  yttertygeln en stund innan bytet var MKT effektivt! När jag var noga med detta kunde vi bibehålla eftergiften hela tiden!

Under uppvärmningstölten fortsatte jag gårdagens träning på att ställa henne omväxlande höger och vänster - och till min stora glädje (och förvåning) accepterade hon på en gång att göra detta UTAN att försöka ta chansen att öka tempot. I o m det dröjde det heller inge lång stund innan "teleskophalsen" sköt ut framför mig. Samtidigt som hon frustade och frustade. "Nu mår jag BRA!!!" Duktig gumma!!!

Nu var ju tyvärr matte inte nöjd med det, utan inspirerad av Sylvia tyckte hon att bakdelen åter skulle aktiveras ordentligt. Det blev mycket vända in för ytterhjälperna på volt i tölt och tillslut kom en härlig glimt av "Atlitölt" där hon inte bara lättade i handen utan kom verkligen upp och jobbade med ryggen. Härligt!!!

Efter skrittpaus lyckades vi sedan upprepa en vända till. Eftersom Sylvia påpekat att det stora felet är att jag glömmer driva försökte jag nu tänka: "Driv som en galning!!!" i samma sekund som jag fick den reaktion från Lára som förtjänade en eftergift. Och det blev ju viss skillnad då, jämfört med att ge eftergiften och sedan bara sitta och åka...

Borde ha nöjd mig med dessa två sekvenser riktigt bra tölt, men försökte mig på en tredje. Då blev det tydligt att Lára var för trött - och jag var för trött för att driva så mycket som det då krävdes... ingen bra kombo... När hon slängt sig ner i trav ett par gånger lyckades vi hitta tillbaka till en hyfsad tölt igen och då fick det räcka för idag.

Duktiga hästen fick först en lång skrittpaus innan hon fick sträcka ut i trav. Ställa höger resp vänster var faktiskt svårare än i tölt, d v s i traven krävdes det att jag bromsade upp henne en hel del även idag. Men tillslut var vi överens om tempot och hennes öron började fladdra fram och tillbaka så där charmigt som de gör när hon verkligen slappnar av i traven!

På väg hem från stallet passerade jag sedan simhallens ångbastu där jag "kokade" ordentligt i två omgångar. Stretchade mycket också - vilket verkligen behövdes! Och nu har jag en riktigt behaglig känsla i hela kroppen - TROTS vädret! 

Inga kommentarer: