torsdag 4 oktober 2012

Ääääääntligen Sylvialektion!!!



Så´nt här väder, som vi hade på Atlikursen, kunde man ju bara drömma om idag när regnet skvalade (och gör så fortfarande)... Men lektion fick vi rida i alla fall och det var både NYTTIGT och KUL!!!

Jag skulle rida med Madde och Penni och när vi bytte om i Josefshallen konstaterade vi att vi INTE såg fram emot att "vada" ut i de leriga hagarna för att hämta våra hästar... "TÄNK om Lára kunde komma till grinden...!!!" sa jag, "Men det kommer ju inte att hända..." Hon hade tagit skydd inne i vindskyddet och jag utgick ifrån att hon tänkte stå kvar där, men tänkte att jag måste väl ändå försöka ropa och vissla på henne. Och till min stora glädje lämnade hon vindskyddet och "vadade" genom leran hela vägen fram till grinden! DÅ var hon dyr, kan jag säga!!!

Men kanske kände hon sedan att hon fjäskat onödigt mycket, för när hästarna var sadlade och vi skulle sitta upp utanför stallet gjorde hon ett utfall mot mig med tänderna. Det är läääänge sedan hon senast gjort mer än hotat åt mitt håll, men den här gången bet hon faktiskt tag i ärmen på regnrocken, så hon hade faktiskt tänkt bita mig på riktigt. Jag rappade till henne med pisken på bogen - men damen reagerade inte på minsta vis över detta. Hon hade minsann vetat så väl vetat vad som skulle komma om hon bet mig - tyckte att det fick vara värt det.

Penni stackarn, som stod bredvid blev däremot riktigt förskräckt över piskrappet. Och precis när jag suttit upp på Lára sträcker hon dessutom ut halsen och biter Penni över mulen! :-O  Inte blev han mindre förskräckt då - och jag hörde riktigt hur han ropade "VARFÖR får vi inte rida med Sussie och Ari som vi brukar??? Ari är SNÄLL!!!" Ja, efter detta får man väl säga att "balansen" var återställd - Lára hade först "våldsfjäskat" men sedan kompenserat med besked...

Under lektionen fick vi värma upp i trav på volt. (Jag tog mig friheten att använda mitt nya knep och töltade först på minivolter innan vi övergick till trav på volter som var aaaaningen större. Och även idag innebar det att travandet på liten volt blev helt odramatiskt från start.) Fick sedan byta om volt ofta, för att träna på att försöka bibehålla den långa halsen genom bytet. Sylvia tipsade om att jag ska börja att krama på yttertygeln som förberedelse för bytet - och när jag gjorde så gick det betydligt bättre. Men det är definitivt något vi behöver träna mer på!

När vi sedan övergick till tölt fick jag börja med att ställa henne fram och tillbaka (innertygeln mot ytterbogen, yttertygeln mot innerbogen o s v). Sylvia sa att det ofta är effektivare att göra så än att "fastna" i att jobba med en sida där hästen spjärnar emot. Jag fick dessutom tänka på att bromsa upp henne, för varje gång jag ställde om ville hon öka tempot. Och tillslut gav det också resultat - hon slappnade av och längde på halsen riktigt fint!

Nu var det dags att även börja aktivera hennes bakdel ordentligt. Det fick jag göra på volt genom att vända in henne för ytterhjälperna (utåtställd) och hela tiden hålla ett tryck med skänklarna UTAN att hon fick öka tempot. Lára tyckte det var HELT onödigt att trampa under sig så mycket bak... men jag tjurade också ihop och tillslut så började det gå åt rätt håll. Korta stunder blev det riktigt bra, innan jag tappade ut det hela igen. Sylvia konstaterade då att problemet var att jag slutade driva. Och då insåg jag själv att i glädjen över att Lára slutat streta glömde jag helt enkelt bort drivningen och bara åkte med... SKÄRPNING ANNA!!!

När Lára slutligen fick sträcka ut i trav längs spåret fick jag även där ställa omväxlande höger och vänster och först spjärnade hon lite i högersidan men sedan slappnade hon av och fick låååååång hals. Oj, så välbehövlig den här lektionen var!!! Nu är det bara att träna vidare!

Ang gårdagens infravärmebehandling kan jag berätta att jag sov GOTT i natt - var bara uppe en enda gång - och det händer annars i princip bara under längre vistelse i VARMT land. Har också känt mig mindre stel i kroppen idag. Och när jag gjort mina stretchövningar för bröstryggen (som jag gör minst 20 ggr/dag för att försöka bibehålla rörligheten) så har det riktigt knastrat, vilket jag tolkar som att jag lyckats ta ut rörligheten mer än på mycket länge. Verkar lovande alltså! Tänker ta en ny behandling om en vecka eller två, innan jag utvärderar om det är något jag ska fortsätta med. (Man kan nämligen köpa 10-kort, men jag börjar med att betala per gång.) Om någon vill veta mer om behandlingen kan ni titta på Rosenday Spa:s hemsida under "infraröd ljusterapi". Under "Vi samarbetar med" och "Sensei" finns dessutom all info från den svenska återförsäljaren av utrustningen. (Och behandlingen är dessutom godkänd som avdragsgill friskvårdsförmån av Skatteverket.) 

Inga kommentarer: