torsdag 20 september 2012

Dags för höst-outfit!



Lára redo för dagens ridtur - i sitt snygga "isländska" schabrak som jag fått av Eva! Har använt vojlockar hela sommaren eftersom det blir lite svalare - men nu får schabraken komma fram igen! När bilden var fotad och jag skulle sitta upp kollade Lára om det möjligen var OK att bita matte... Men det var det tydligen inte... typiskt att just Lára skulle råka ut för en så petig människa...!

Matte fortsatte dessutom att vara petig genom att redan från start kräva något så komplicerat som avslappnad skritt. Först på hellång tygel, vilken är svårt nog i sig. Och sedan kortade hon succesivt tyglarna UTAN att man fick börja springa... Riktigt besvärligt tyckte Lára, som verkligen inte vill riskera att skritta något steg för mycket!

Tisdagens "genomkörare" på ridbanan hade haft effekt - för det var betydligt lättare (läs: mindre svårt) att kontrollera vänsterbogen idag. Något som t ex resulterade i att vi faktiskt hade en högergalopp också - och jag fick t o m känna på den flera gånger!

När vi vände hemåt tyckte jag det var hög tid att börja samla henne i tölten. Gjorde detta genom att rida slutor med böjning i vänstersidan - för att få både bog och bakdel där de skulle vara. Och de stunder jag sedan kunde hålla dem kvar där fick jag njuta av trevlig tölt! Gjorde dock ett tankefel när jag som avslutning på töltträningen skulle ladda med extra energi m h a lite pisk: hade pisken i VÄNSTER hand - vilket var hur korkat som helst... då förstärkte jag ju hennes tendens att vilja slänga bakdelen åt höger... Tvärt om fungerade självklart BETYDLIGT bättre!

Efter detta imponerade Lára verkligen genom att oerhört snabbt "slå om" från samlad "ryka ur öronen-tölt" till helt avslappnad, lugn trav där hon verkligen sträckte ut ryggen samtidigt som hon vilade i steget. TROTS att vi red ute. Och TROTS att vi ju faktiskt var på väg hem! Och TROTS att jag ju alldeles nyss hade jagat upp henne ordentligt genom att peta till med pisken i rumpan! Den där "off-knappen" som Atli säger är så viktig att träna på satt verkligen som en smäck idag!

I o m detta var jag verkligen mer än nöjd när vi kom tillbaka till stallet, trots att det börjat regna när vi var ute så att jag blivit REJÄLT blöt. (När jag red iväg trodde jag att risken för regn var över för idag, så jag hade inte regnkläder på mig.) Alla hösäckar var redan färdigpackade, annars hade det ju varit en lämplig sysselsättning för att få värmen. Medan Lára mumsade kraftfoder sopade jag istället (det redan mycket välsopade) stallet. I o m det fortsatta regnandet fick Lára sedan gå ut utan exemtäcket. Istället blev det regntäcke på,  eftersom hon var svettig och det bara var 7 grader ute. 

Inga kommentarer: