tisdag 18 september 2012

Atlivändningar aktiverar



Ytterligare en bild från kursen: Här förbereder vi oss för att göra en Atlivändning, genom att flytta in bakdelen innanför spåret samtidigt som Lára är ställd inåt och innertygeln uppmuntrar henne att länga halsen. (I hennes fall kan det dessutom vara bra att föra båda händerna mot ytterbogen - för att hålla den inre på plats.) När man klarar att flytta in bakdelen på detta sätt med bibehållen eftergift i innersidan är nästa steg att vända in hästen m h a vikt och ytterhjälper. VIKTIGT att inte fastna i innerhanden för då går mjukheten i rörelsen förlorad.

Under dagens ridpass blev det en hel del Atlivändningar, både i skritt och tölt. Men först hade vi värmt upp med mycket skritt längs spåret - där hon verkligen slappnade av och sträckte ut halsen - flytta ut bakdelen i skritt på volt, trav på volt samt tölt med lååååång hals längs spåret. Tror faktiskt Atli varit riktigt nöjd om han sett upplägget!

När vi sedan började jobba med tölten på allvar använde jag massor av Atlivändningar för att aktivera hennes bakdel. Varvade intervaller med samlad tölt och skrittpauser på lång tygel. Under en av töltintervallerna, direkt efter en Atlivändning, hade jag en känsla som liknade den på kursen. Men i övrigt lyckades vi inte riktigt lika bra idag... (Fast innan kursen skulle jag ha varit mer än nöjd med denna tölt!) När jag analyserade i efterhand kom jag fram till att jag inte var tillräckligt noggrann med tempot... jag lät henne hålla ett lite för högt tempo och för mycket av energin försvann där istället för att användas till att lyfta upp rygg och bogar.

Avslutade med ordentlig nedvarvning i trav på volt och längs spåret - samt mer skritt förståss. Hon var rejält svettig även om vi inte ridit så länge, så nog hade hon fått jobba. Även om hon inte maximerat prestationen. 

Inga kommentarer: