lördag 8 september 2012

Atlikurs dag 2 - lektion 1.



Svävar på moln efter dagens två ridlektioner! Tur att jag har bärbar dator så jag kan uppdatera här - hade aldrig kunnat nå ner till ett stationärt tangentbord! ;-)

Inför varje lektion ställer Atli alltid några kontrollfrågor - för att stämma av att man verkligen förstått vad man gjorde senast, och varför det "gick som det gick". På hans första fråga: "Hur gick det igår?" svarade jag förståss "BRA!!!" När han bekräftat detta kom följdfrågan: "Och VARFÖR gick det bra?" "För att jag verkligen fick med bakdelen. Jag kunde rama in henne så att hon inte kunde försvinna iväg åt något håll med vare sig bog eller bakdel - och där för fick jag verkligen med mig bakdelen."Atli bekräftade även detta och konstaterade att det i sin tur medfört att hon kommit upp med rygg och bogar i tölten och därmed också fått mer rörelser fram.

Jag fick instruktionen att börja värma upp i skritt på volt och flytta ut bakdelen för att få henne lös i innersidan, fortsätta lösgöra innersidan i trav för att sedan börja jobba med ytterhjälperna igen. När vi började med traven på volt märkte jag att det gick lite bättre idag att överföra ridningen från tölten igår till traven - och det gjorde STOR skillnad! Så stor att Atli ganska snart sa: "Du behöver inte trava länge på volten - när det går bra kan du trava längs spåret och bara lägga in en volt när det behövs." Något sådant har jag ALDRIG fått höra förut!

Efter uppvärmningen fick jag sedan skritta längs spåret med tagen bakdel (och bibehålla längden på halsen m h a innerhanden mot ytter höft som igår) för att sedan övergå till Atlivändningar. Ganska snart tyckte han att jag skulle göra samma sak i tölt - och fortsätta fokusera på den lösa innertygeln, samtidigt som jag skulle akta så att vi inte tappade energi i vändningarna. Jag testade att smacka lite på Lára - och det var effektivt!

Sedan var det dags att samla skritten ytterligare. "Tänk på att det är din kropp som ska bromsa upp henne i rörelsen, men att du också ska vara snabb att följa med framåt igen så att hon inte stannar!" M h a stöd på yttertygeln, en ytterskänkel som parerade så att hon inte slängde ut rumpan i hörnen, LÅGA händer och rörlig innerhand mot ytter höft kunde jag succesivt samla henne allt mer. Hon provade förståss alla varianter på att  komma undan när det började bli riktigt jobbigt - tillslut lättade hon lite fram också. Men det var uppenbarligen ett gott tecken - för i samma veva ropade Atli glatt: "NU är det samling, nu är det SAMLING!!!"

Från detta läge fick jag smyga iväg i tölt och fortsätta med samma ridning som i den samlade skritten - och det kändes bara SÅ häftigt!!! Lára trampade verkligen under sig ordentligt, kom upp ordentligt med bogarna och började sprattla med benen!!! Jag kände bara hur jag satt och log med hela ansiktet! "Nu börjar det hända saker!!!" ropade Sylvia. Alldeles för snart ropade Atli att jag skulle sakta av till skritt igen. Lára hade varit så jätteduktig så nu måste hon belönas genom att vi avslutade lektionen innan vår halvtimme var slut. Efter en skrittpaus och några avslutande varv trav på volt fick det därför räcka. Och jag var förståss alldeles lyrisk!!! Att Johan varit på plats och fotograferat gjorde ju inte saken sämre heller! 

Inga kommentarer: