lördag 3 december 2011

Atlis tips från coachen 1 - ridpassets upplägg



Har ju för lääänge sedan utlovat lite godbitar från vår teorilektion med Atli (och sedan dess har vi ju t o m hunnit med ytterligare en kurs för honom...) Men nu är det tillslut dags! Ni som läst intervjun med Atli i senaste Islandshästen kommer säkert att känna igen en hel del.

Enligt Atli ska ett träningspass alltid bestå av tre delar: uppvärmning, träningspasset och nedvarvning.

Under uppvärmningen ska man stämma av att ledarskapet fungerar, få hästen avslappnad och koncentrerad, lydig för hjälperna, att den "går fram" och arbetar i grundform.

Själva träningspasset syftar till att utveckla hästen. Då strävar man efter att skapa energi mellan skänkel och hand för att uppnå samling och bärighet.

Den avslutande nedvarvningen syftar till att göra hästen avslappnad både fysiskt och psykiskt. Denna del är lika viktig som de övriga, för det är här man "monterar" den "off-knapp" som är avgörande för töltridningen. För att kunna åstadkomma riktigt bra kvalitet på tölten måste man ha både on-knapp och off-knapp hos hästen, eftersom tölten förutsätter BÅDE samling och lösgjordhet.

Oavsett hästens utbildningsnivå behöver alla dessa tre delar finnas med, men i olika stor grad. För den outbildade hästen ägnas den största delen av ridpasset till uppvärmning och nedvarvning. Allt eftersom hästen blir mer utbildad kommer det att räcka med kortare uppvärmning (och nedvarvning) och man får därmed mer tid att ägna till "själva träningspasset".

Alla vi som ridit kurs för Atli vet att både uppvärmning och nedvarvning handlar mycket om trav på volt. Och i uppvärmningen även mycket skritt på volt då man flyttar ut bakdelen för att hästen ska korsa bak och därmed länga halsen.


Inga kommentarer: