lördag 1 januari 2011

Nyårsdagen!

Vilken perfekt inledning på det nya året: en HÄRLIG ridtur med Fia och Lukka - med MASSOR av tölt!!!



När jag kom till stallet rådde febril aktivitet i vallackhagen: hästarna hade kliat sig mot vattenkoppen så att några fästen hade börjat lossna. Uppvärmda vattenkoppar i hagarna är ju verkligen SUVERÄNT så det var tur att den gick att åtgärda. Om hästarna förstod sitt bästa skulle de klia sig på träden i fortsättningen...





Efter gårdagens ridtur var Feykir så svettig att han fick ha ett fleecefodrat regntäcke när han gick ut. Det var ju ändå -22... Idag var det -18, uppenbarligen VARMT för honom för när jag tog av täcket var han svettig under! Det underliga var att svettningen främst var "vänstersidig"! Han var rejält blöt i pälsen på vänster sida av bogen samt vid flanken på vänster sida. På högersidan var han bara lite, lite fuktig längst ned vid virveln och även lite fuktig högst upp på frambenet. Är det någon som kan förklara denna skillnad??

Fia och jag red en så HÄRLIG ridtur idag! Vi valde att rida mot Alviksträsk och hoppades att älgarna skulle hålla sig undan. Som omväxling värmde vi upp med trav. Först blev det förståss "Solvallatrav" för oss, med en massa bus. Men tillslut lugnade Feykir ner sig och jag kunde börja rida honom fram mot bettet för en mer lång-låg, muskelbyggande form.

Sedan tog vi en galopp också - för att våra "dieselmotor-hästar" verkligen skulle komma igång. Jag red vänster galopp och Feykir hade en härlig energi framåt och galopperade samtidigt i en trevlig form. Efter en stund började jag "störa" genom att ställa lite höger - vänster och tack vare energin framåt började han aldrig styva sig utan behöll hela tiden galoppen.

En fördel med denna, för oss annorlunda, uppvärmning var att hästarna redan var ordentligt igång när vi började med tölten. Jag inledde med vänsterställd häst, stöd på yttertygeln för att hålla högerbogen på plats och så lite "piskvift" på vänstersidan för att vänster bak inte skulle slarva. När Feykir kommit över chocken av att matte hade en pisk töltade han riktigt bra och i hyfsad - fast lite orolig - form.

När vi vände hemåt satsade vi på intervaller med långsam, samlad tölt. Där emellan skrittpaus, halt och rygga, ny övergång till lååångsam tölt. Jag fick uppleva många glimtar av trevlig tölt utan något i handen! Härligt!!! Tillslut började jag dock få mer i handen - och tolkade detta som att Feykir var trött. Vilket inte var konstigt med tanke på att han verkligen hade fått jobba med sina bakben idag... Fast när han fått en liten skrittpaus och vi skulle avsluta med trav så var det åter satsning på Solvalla, så uppenbarligen hade han rejält med energi kvar!

Han har verkligen varit full av energi den senaste tiden - och det smittar ju av sig till mig också. Varje ridtur är som en rejäl "vitamininjektion"!!! HÄRLIGT!






Dessutom är det så vackert ute nu - rena julkorten! Och ridunderlaget är helt fantastiskt - jämnt och fint, med lagom svikt och hästarna får jättebra fäste med broddarna.




När vi var nästan hemma igen stannade vi för en fotopaus och även Fia tog fram mobilen.




Jag försökte föreviga den härliga rimfrosten i Feykirs päls. Och kolla in skägget!

Tillbaka i stallet var Feykir ganska svettig. Jag torkade av honom det värsta med en handduk. Sedan fick han gå ut utan täcke, eftersom han uppenbarligen svettades med täcke i denna temperatur. Det varken snöade eller blåste och dessutom har de fri tillgång på hö, så då ska de ju hålla värmen. Jag brukar ju sätta på täcke när han är riktigt svettig för att hålla honom varm - inte för att han ska svettas mer!

Inga kommentarer: