fredag 28 januari 2011

370 kg - eller 350

Funi och Sleipnir mumsar medan Feykir precis bestämt sig för att komma när matte ropar.

Mariebäck är lite "upp- och nervända världen": sommartid är hästarna slanka och fina. Det är så här års vi har vårt viktproblem... Hästarna går på fri tillgång under den kallaste delen av vintern, för att de helt säkert inte ska frysa. Denna vinter fr o m veckan innan jul.


Vårvintern 2009 hade Feykir sitt all time high: 398 kg... då hade fri tillgång råkat sammanfalla med att matte blev opererad och inte red på två månader. Eftersom det bara skulle var en enkel titthålsoperation, med max en veckas konvalecens, hade jag inte planerat för att någon skulle rida Feykir under tiden. En vecka ledigt för honom skulle ju inte vara någon katastrof. Sedan blev det något helt annat, vilket jag blev varse först när jag vaknade ur narkosen... vilket tyvärr resulterade i rekordtjock Feykir. Men efter sommaren var han sedan nere i 330 kg!


I början av januari 2010 vägde han 360 kg och 1,5 månad senare 380 kg (då hade matte varit två veckor på Aruba - uppenbarligen inte helt bra för Feykirs vikt... Sista mars var han tillbaka på 360 kg och 17:e juli var han riktigt vältrimmad på 325 kg - hans "all time-low" (för att låna ett uttryck från aktiebörskretsar)!


Idag åkte viktmåttbandet fram för första gången i vinter. Jag har inte tyckt att sett så väldigt tjock ut och Fia har också påpekat att han ser fin ut i kroppen. Idag mätade jag tillslut - och måttbandet visade 370 kg. 30 kg under hans "vinter-värsta" alltså.


Jag testade föresten en intressant sak i höstas, i samband med att jag helklippte honom. Då mätade jag med viktmåttbandet både före och efter klippningen. Och trots att han då bara hade en väldigt tunn vinterpäls så skilde det 10 kg! :-O Med den päls han har nu borde man kunna dra bort minst 20 kg för att få en mer rättvisande vikt. I så fall skulle han väga 350 kg nu. Och det är väl inget att säga om tycker jag... Men det hade ju varit trevligt om han höll sig där även när jag mäter om en månad - och inte går upp 20 kg på den tiden, som förra året!

Inga kommentarer: