torsdag 10 september 2009

Tips till tillverkare av ridkläder!

Det verkar ju ha varit först för några år sedan som tillverkarna av ridkläder började inse att man faktiskt svettas när man rider! Tidigare var ju alla tröjor/toppar i bomull - hur korkat som helst! Ridningen ställer ju faktiskt ganska extrema krav på detta område... Det är ju inte som om man t ex tränar på gym: svettas ordentligt under 45-60 minuter och sedan genast duschar och byter kläder. Nej, som ryttare blir man ju ofta kvar i stallet ytterligare ett par timmar sedan man ridit - och då gäller det att man har kläder som klarar att transportera bort fukten från kroppen så att man håller sig varm! På senare tid har det börjat komma produkter i olika funktionsmaterial - men jag tycker fortfarande att det finns mycket kvar att önska på detta område!

Om någon tillverkare av ridkläder möjligen läser detta så tänkte jag passa på att framföra lite tips och önskemål! Och det handlar i samtliga fall om plagg att använda på övre delen av kroppen.


(Har försökt mig på några bilder a´la modeblogg - så att ni ska se vad jag menar!)




Det här är en s k "running-jacka" i suuuuupertunnt material med massor av ventilationshål på strategiska ställen. När det är varmt men man ändå behöver något långärmat - t ex för att skydda sig mot insekter, eller om man ska rida i skogen där vassa grenar kan rispa bara armar. Eller om det blåser liiite för svalt för att det ska räcka med kortärmad tröja. Dessutom har den två fickor med dragkedja - så man kan t ex kan ha mobilen med!




Fjällvandringsskjortor är suveräna också! Det absolut svalaste du kan ha en riktigt varm dag, samt torkar dessutom snabbt när man svettats. Jag har två stycken, en från Fjällräven och den här från Tenson (som t o m har dragkejdeficka för mobilen!) Har tyvärr inte lyckats hinna någon långärmad variant ännu... P g a insekterna på sommaren står en sådan högt på önskelistan!



Det här är en cykeljacka med jättefiffiga funktioner! Det var en tjej som kom på turridning i sommar som hade den och jag tyckte den var så smart att jag bad att få ta en bild! Det är en variant på smidig softshelljacka med fickor praktiskt placerade längst ner på ryggen. (I mitten är det en ficka med dragkedja - där man t ex kan ha mobilen och på sidorna två öppna fickor där man kan sätta sådant som man vill kunna komma åt med bara ena handen.) Hon hade hittat jackan i en "cykelaffär" i Frankrike. Jag tycker definitivt att den vore lika praktiskt för en ryttare som för en tävlingscyklist!

Inga kommentarer: