fredag 25 september 2009

Mera utmaningar!


Idag skulle jag för andra gången anta Sylvias utmaning: att tölta i utförsbackar. Det är ju dessutom korta, intensiva ridpass som gäller nu - för att programmera om både mig och Feykir så att vi blir mer allerta. Så snart jag suttit upp sidförde jag därför ut från gården - omväxande för höger resp vänster skänkel - och sedan var det tölt direkt. (En av fördelarna med häst på lösdrift i stor hage är ju att de är i rörelse hela dygnet - så det krävs ingen lång igångskrittning för att ledvätskan ska återfå sin stötdämpande funktion!)

Det gick betydligt bättre för oss att tölta utför den här gången - vi har kanske fått till tekniken lite bättre båda två?! Red bilvägen mot Avan för att få många små utförsbackar - och i slutet av varje backe kände jag verkligen av den lösgörande effekt som Sylvia sa att backarna har på hästen! Och det var oerhört nyttigt för mig att behöva fokusera så oerhört mycket på sitsen som tölt i utförsbacke på Feykir verkligen kräver!

Feykir verkade flera gånger riktigt förvånad när han fick skritta på plana partier där vi tidigare alltid har brukat tölta. Och istället för att sakta av till skritt inför utförsbackarna så fräste matte på i tölt! I övrigt var mitt fokus - så länge vi red bort från stallet - att det skulle vara mycket energi i tölten. Formen brydde jag mig inte alls om - den sparade jag till hemvägen.

Red en av travslingorna inne i skogen och skrittade tillbaka ner till bilvägen innan vi vände hemåt. Hemvägen inleddes med en utförsbacke - och jag red samlad skritt första halvan och sedan "smög" vi iväg i långsam tölt, med eftergift. Det gick riktigt bra! Feykir pustade och stönade - och det gjorde kanske jag också?! - när vi fortsatte hemåt i samlad tölt med eftergift. Tog bara korta skrittpauser då och då för att sedan börja om igen från samlad skritt.

Avslutade med att låta honom sträcka ut i trav, med massor av högerskänkel som fick högerbogen på plats och gjorde formen trevlig. Sedan satt jag av och gick tillbaka till gården. Var riktigt nöjd med dagens ridpass. Tycker det levde upp till målsättningen: kort och INTENSIVT! Det verkar ju dessutom fungera att få formen i tölten på plats även om vi mest "fräser på " framåt första halvan av ridturen. Eller är det kanske just därför?!

Nu har min Johan precis kommit hem igen. Fem långa veckor av arbete i Umeå är över. Yippie!!!

Inga kommentarer: