onsdag 23 september 2009

Sylvialektion


Undrar om Sylvia och de andra i min ridgrupp blivit förvånade ifall jag kommit så här till lektionen idag?!

Var ganska slut efter jobbet idag - är väl inte helt 100 ännu... men hann vila en liiiten stund på soffan innan det var dags att åka till stallet och den lilla stunden gjorde verkligen susen!

Under dagens lektion fick vi börja med att vända in (för ytterhjälperna) mitt på ena kortsidan och skritta "snett igenom" så att vi kom ut mitt på ena långsidan. Där skulle vi sedan göra en volt, med stöd på yttertygeln och STORA, ledande tygeltag på innertygeln för att hästarna skulle söka sig framåt, nedåt. När vi kom ut på spåret igen skulle vi rida öppna fram till hörnet, räta ut hästarna, fortsätta genom hörnet och sedan vända in igen mitt på nästa kortsida och börja om. Oj, vilken nyttig övning! Jag fick verkligen göra stoooora ledande tygeltag på volten för att Feykir verkligen skulle böja halsen och inte bara "dyka ner". Hade vanliga tredelade bettet även denna lektion och då gäller det ju att passa på när jag verkligen kan böja honom på ett annat sätt än vad man kan med halvstången! I högervarvet måste jag ha mycket innerskänkel på volten också - för att han inte bara skulle välta inåt. Och i vänstervarvet driva mycket för att han inte skulle tappa energin och därför "försvinna ner" med huvudet.

Nästa steg blev att värma upp hästarna med trav på liten volt. Vi började i vänster varv och Feykir var jätteduktig! I högervarvet är han ju lite stelare så där fick jag jobba mycket mer med att böja honom för att han verkligen skulle söka sig framåt-nedåt. Men även i det varvet höll han traven hela tiden.

När hästarna var uppvärmda var det dags för tölt - och vi fick göra samma övning som i skritten. Nyttigt och svårt! Jag måste verkligen se till att böja Feykir ordentligt i tölten! Och när jag gick in på volt skulle jag först ställa honom lite utåt för att få koll på ytterbogen, för att efter några steg ställa tillbaka inåt - och stötta med ytterskänkeln.

Avslutningsvis fick hästarna sträcka ut i trav på riktigt långa tyglar, innan vi skrittade av dem. Feykir var rejält svettig, trots att han är klippt! M a o hade han fått jobba och det var ju det som var meningen!

Inga kommentarer: