måndag 2 september 2019

I´m riding in the rain...

...just riding in the rain! What a glorious feeling I´m happy again!!!

Efter tre trevliga dagar hemma hos mamma och pappa i Umeå, medan Hamingja haft "långledigt" är jag tillbaka i Luleå och i sadeln igen! För att regnet hela tiden öste ner kunde jag ju inte ta någon hänsyn till! När jag åkte till Mariebäck efter jobbet hade jag ingen färdig plan för dagens träningspass. Men när jag träffade Elisabeth som tipsade om att ridbanan var nysladdad och fin bestämde jag att det fick bli ett träningspass där. 

På fredag börjar terminens första Atlikurs och jag brukar ge Hamingja ledigt dagen innan kurs så det återstår därmed bara tre dagar till att finslipa "kursformen". För att börja förbereda oss utan att överanstränga hennes känsliga muskler i bakdelen tänker jag rida lite kortare pass alla dessa tre dagar.  Och som inledning idag kändes det lämpligt med vad som skulle kunna kallas ett "kursfredagspass" när Atli vill att vi främst fokuserar på att få Hamingja lösgjord och avslappnad (både mentalt och fysiskt) inför de kommande dagarnas mer intensiva träning. 

Uppvärmningen blev dock lite annorlunda än vår vanliga när jag istället för skritt på volt red på en stor åtta med sidförande över diagonalerna samtidigt som jag försökte komma ihåg att "sitta med hela rumpan". När jag nyligen tränade sidförande på samma sätt kändes det ganska stor skillnad - när jag bad henne gå undan för höger skänkel fick vi inte alls till samma "flyt" som undan för vänsterskänkeln... men glädjande nog kändes hon jämnare idag!

Vi fortsatte sedan med samma övning även i tölt och även då var hon mer liksidig än senast! Efter ett par sekvenser trav på volt avslutade jag uppvärmningen med att rida längs spåret i ett högre tempo medan jag försökte sitta kvar på rumpan - alltså INTE falla framåt som jag har så lätt att göra... där några steg sidförade av från spåret och tillbaka igen hjälpte till att lösgöra. 

Efter detta var det dags för lite "ordentlig träning" med övergångar från samlad skritt till tölt med pisk som nuddade bakdelen både i skritten och den efterföljande tölten. I det inledande vänstervarvet gav pisken även idag bara den önskade effekten, d v s att hon bar upp sig bättre bakifrån - och detta BÅDE i samlad skritt och i tölt! I höger varv innebar pisken fortfarande ett visst trauma inledningsvis, men sedan tonades reaktionen ner även där! Nu gäller det VERKLIGEN att jag fortsätter "påminna" henne med pisken OFTA och under VARJE ridpass så att vi inte måste börja om från början med detta ännu en gång...!!! 

När hon fått varva ner grundligt i tölt på volt i båda varven blev det rena "frustningskalaset" när vi avslutningsvis gjorde samma sak i trav! Det har lätt tendens att bli racertrav där hon "ligger ner i kurvorna" efter ett intensivt töltträningspass... men med dagens fokus främst på lösgjordhet och avslappning hade hon aldrig riktigt "taggat till" så då var det ju betydligt lättare att hitta "off knappen"! Innan hon fick gå tillbaka ut i hagen stretchade vi och hon verkade tycka det var riktigt skönt - ÄVEN när jag stretchade vänster bakben! Nu känns det som att vi lagt en mycket bra grund inför de kommande två dagarnas träning!

Inga kommentarer: