fredag 6 september 2019

Höstens första Atlikurs - ÄNTLIGEN!!!

Vi var verkligen taggade till tusen när det idag ääääntligen var kursdags igen!!! Under sommaren har Hamingja och jag även haft paus från Back on Track, men idag tyckte jag som ni ser att det var hög tid att återgå till ryggvärmare och hasskydd både en stund före och en stund efter vårt ridpass.

När Atli började med att fråga hur vår sommar varit kunde jag berätta att jag ridit hela sommaren utifrån instruktionerna jag fick i våras och att jag upplever att Hamingja hunnit bli liiiite starkare. "Bra resultat tar lång tid... sa han. Men det finns sedan kvar länge! Medan effekten av en "quick fix" brukar försvinna igen lika snabbt som den kom!" 

Han påminde också om en av sina andra käpphästar: "När jag själv tränar mina hästar brukar jag alltid innan ridpasset fungera på hur det fungerade igår och om det var något som vi hade problem med då tar jag tag i det redan under uppvärmningen. Så har man i alla fall löst gårdagens problem sedan! För om man bara lyssnar på hästen så talar den om vad den behöver träna på!" 

Det var också utifrån den devisen som jag redan när jag suttit upp utanför stallet börjat peta till Hamingja med pisken på höger bak och sedan fortsatte med det när jag fick värma upp på volt i skritt och tölt. I detta sammanhang påminde Atli om att hästar (till skillnad från människor) inte har någon förbindelse mellan höger och vänster hjärnhalva. Så det är inte så ologiskt som det kan verka att hon reagerar så mycket häftigare när jag petar till med pisken på höger bak jämfört med vänster bak. Han tipsade också om att jag skulle minska volten i höger varv för mer böjning i innersidan och då sträckte hon ut och frustade riktigt belåtet! 

När vi sedan travade på volten använde jag däremotI NTE pisken - det skulle garanterat bara resultera i hysterisk tölt... och dessutom behövs inga "extra bakben" i traven - Hamingja håller nästan på att skicka mig ur sadeln ändå...!!! Och när vi fått trava en god stund både på volt och längs spåret var även matte REJÄLT uppvärmd...!!!

Precis som i onsdags ville Hamingja först inte stå stilla när jag försökte göra halt, så jag fick göra ett par halter och använda sätet till att be henne rygga. Först blev hon väldigt hög i formen när hon väl ryggade, men efter ett par ryggningar kunde jag m h a små kramningar på tyglarna få henne att rygga med bibehållen längd på överlinjen. 

Då fick jag rida samlad skritt för att sedan göra övergångar till tölt. Atli sa att jag till att börja med inte skulle samla henne så jättemycket, för då tenderar hon att bli så ARG, utan bara "lite lagom" för att sedan kunna smyga iväg i tölt. Och sedan fick vi slipa mycket på dessa övergångar, för att jag skulle använda höfterna till att  "skjuta iväg" henne över i tölt (alltså inte falla framåt med överlivet) och sedan skulle vi dessutom hålla ett riktigt, riktigt lågt tempo. "Tänk skrölt - då bibehåller du samlingen från skritten!" sa han. "Och det är i det låga tempot som du bygger upp hennes styrka! Så snart det börjar gå fortare så blir det mindre bärkraft och mer skjutkraft istället...!"

Till min glädje kunde jag konstatera att jag faktiskt lyckades hålla blicken lyft, i alla fall då och då! Och när jag gjorde det kunde jag KÄNNA en massa bra saker! Som hur jag skulle korrigera min sits samt lägga in några steg sluta här och där för att bibehålla bärigheten i vänstervarvet. Och hur jag skulle "ta med bogarna" utåt vid hörnpasseringarna i högervarvet. Idag hamnade vi faktiskt aldrig i någon dragkamp om högertygeln i högervarvet - så där var vi riktigt duktiga både Hamingja och jag!!! När vi avslutat vårt ridpass sa Atli att det mesta sett riktigt bra ut, men att jag till nästa pass ska tänka på att hålla om henne mer med skänklarna redan under uppvärmningen i tölt - så att hon hittar en bra takt redan från start. 

Efter detta blev det först stretching av min duktiga häst - och tack vare Carola fick jag dessutom bildbevis på hur lilla fröken som alltid tyckt illa om att man lyfter hennes vänster bak nu faktiskt slappnar av och t o m tycker att det är skönt!!! Sedan fick hon stå en stund med BoT igen. "Trååååkigt!!! " tyckte Hamingja om att behöva stå i stallet flera minuter till, fast när matte började klia öronen så blev det lättare att stå ut! Och nu är jag ÄNNU mer taggad inför att få rida min fina häst igen imorgon!!!

Inga kommentarer: