söndag 22 september 2019

Early bird!

 
Det var fortfarande nattfrost kvar när jag åkte till stallet för att morgonfodra, men ännu en dag med strålande sol!!! Och när hästarna var utfodrade och hagarna mockade smakade det VÄLDIGT gott med frukost! Med tanke på hur fint älgjaktsväder det var tyckte jag sedan att det var säkrast att träna på ridbanan.

"Om du gör som du alltid gjort kommer du att få samma resultat som du alltid fått...!" brukar Atli säga ibland. Det låter ju så självklart - inte bara när det handlar om ridning - men är ändå inte så lätt i praktiken...! Men idag tog jag verkligen till mig och praktiserade detta när vi skulle värma upp. Redan i skritten valde jag att inleda med att rida på en stor åtta med skänkelvikning över diagonalerna  och först när vi hade fint "flyt" i det sidförande övergick jag till att skritta på volt och flytta ut bakdelen.

När det var dags för uppvärmningstölt  var jag ännu mer radikal genom att INTE börja med att be henne länga halsen - vilket hon ju faktiskt har väldigt lätt för - utan först börja i en högre form med volter och böjda spår. Precis som jag hoppats gick det på detta sätt mycket fortare för Hamingja att hitta takten i tölten! Och när jag med takten "på plats" bad henne sträcka ut överlinjen var det förstås inget problem! Ibland har jag uppenbarligen tur när jag tänker!!!

När vi travat på volt, töltat lite mer och sadlat om var det spännande att se hur hon skulle agera när jag bad om mer samling. Rivstartade med höger varv där hon senast vi var på ridbanan blev ganska ARG. Men det har ju inte alls varit lika dramatiskt när vi ridit ut. Men uppenbarligen känner hon sig mer "inramad" på ridbanan så jag hann bara vinkla mitt bäcken innan hon trampade under sig ORDENTLIGT med bakbenen och började småstudsa fram...

Så för att inte trigga hennes ilska i ondödan fick pisken vara oanvänd och hon fick gå över i tölt så snart hon slappnat av i nacken. Med några steg sluta här och där kunde jag sedan bibehållaen riktigt trevlig tölt!

När vi gjorde samma sak i vänster varv hittade vi några sekvenser med en ännu trevligare känsla. Tidigare har det känts allra bäst i höger varv, men då har vi börjat med samlingen i vänster varv så det det kanske snarare berott på att vi redan arbetat i det andra varvet än att det varit just höger varv?! Det blir något jag får utforska framöver!

Inga kommentarer: