tisdag 10 september 2019

Har du fattat galoppen?!?


 Idag får Lára göra comeback i bloggen - The Queen of Mariebäck!!! För henne fanns INGET som var svårt i ridningen (möjligen med undantag att skritta lugnt trots tygelkontakt.) Så att galoppera på volt var förstås "en smal sak"!!! Men för oss "vanliga dödliga" är det inte riktigt lika lätt - särskilt inte med 5 gångarter att hantera...!

När Atli i söndags höll en galopplektion för Elisabeth och Dématur passade jag därför på att "tjuvlyssna" för att lära mig mer jag med! Först tog Atli över i sadeln på Démantur för att kunna visa hur han tycker man ska göra när man tränar galopp på ridbanan. Han började på ena volten och sa att det inte spelar så stor roll om man travar eller töltar i det läget - det viktiga var att hästen är avslappnad och att man ser till att förbereda galoppfattningen i lugn och ro. (Men om man väljer att göra fattningarna från lättridning i trav underlättar man genom att först se till att sitta ner på "fel" sittben.)

Första steget i förberedelsen är att när man kommer till den öppna delen av volten vrida sig så att man själv tittar utåt, vilket medför att inner höft skjuts lite framåt och därmed "öppnar upp" för hästen att fatta galopp med sitt inre framben. Man ger sedan eftergifter på innertygeln så att den är lös innan man, när man rider in mot staketet, ger en signal med innerskänkeln vilket förhoppningsvis får hästen att rulla över i galopp.

När hästen så fattat galopp låter man den gå ut på spåret och då är det jätteviktigt att själv bli helt neutral ("lämna hästen ifred") så att man bara mjukt följer med i rörelsen utan att vare sig driva eller ta i innertygeln. Atli betonade flera gångar att den viktigaste delen av detta är just att "göra ingenting" i sadeln när hästen börjat galoppera. Om hästen sedan blir spänd och tappar galoppen igen låter man den bara gå över i trav eller tölt (den gångart hästen själv väljer) och fortsätta i denna gångart till dess den känns avslappnad igen och man kan börja förbereda en ny galoppfattning på volten.

Nästa steg blir sedan att förlänga sträckan man galopperar genom att när man känner att hästen är på väg att "tappa" galoppen gör en ny galoppfattning. När hästen åter lyft upp sig i galopp återgår man till att "lämna hästen ifred" till dess man antingen väljer att låta den sakta av eller också lägger till ytterligare en ny galoppfattning för att fortsätta galoppera. På det sättet hjälper man hästen att bibehålla kvaliteten i galoppen utan att skapa spänningar.

För att galoppera på volt behöver man sedan kunna använda sätet och ytterskänkeln till att styra storleken på volten så att innertygeln kan vara helt lös. Detta börjar man förstås träna i skritt - på volt och/eller genom att rida runt ridbanan men strax innanför spåret. Sedan går man vidare och tränar in det även i trav och tölt innan det är dags för samma sak i galopp. Först när även detta fungerar kan man krama lätt på tyglarna ifall det behövs för att få hästen att slappna av ytterligare i nacken och länga halsen. Detta blir ytterligare något för mig och Hamingja att träna på - så får vi se om jag tillslut "fattat galoppen"!

Inga kommentarer: