lördag 21 september 2019

Lycko-lördag!


En strålande vacker höstdag - och jag fick DESSUTOM rida Hamingja!!!

I helgen har tydligen Avans jaktlag börjat älgjakten (jag som redan aktat mig för älgjägare flera veckor...!) och under dagens ridtur hörde jag också flera skott, så det kändes tryggast att rida längs bilvägen! Inledde med långa sträckor sidförade längs dikeskanterna i skritt, f f a undan för höger skänkel eftersom det "tar emot" lite mer... men tillslut korsade hon verkligen över med höger bak och sträckte ut överlinjen. Fast hon började aldrig frusta lika belåtet som när vi gjorde samma sak undan för vänster skänkel...

När det var dags för uppvärmningstölt testade jag först att rida korta tempoväxlingar för att "röra om" som Atli brukar säga, med förhoppningen att hon blir mer avslappnad i musklerna. Efter detta red vi också sidförande i tölt och successivt blev resultatet bättre även där! Galopperna på ängen stod vi över idag utan det blev direkt mer töltträning efter vägen längs med sjön. 

Jag hade redan mött ganska många (förmodade) jägare i bil och när vi passerat skoterklubbens stuga var det en äldre man som stannade bilen och vevade ner rutan för att prata. Jag trodde det var en av älgjägarna som ville uppmana mig att hålla mig till bilvägen (han hade t o m en gråhund bak i bilen). Men det visade sig att han bara ville vara social! Så vi fick en liten pratstund medan jag passade på att sadla om.

Under hemvägen red vi övergångar halt - rygga - samlad skritt - samlad tölt och till att börja med hade jag fortfarande pisken i höger hand eftersom det varit mest traumatiskt för Hamingja när pisken nuddat höger bak. Men nu kände jag hur bakdelen hela tiden ville "sladda ut" åt vänster så efter en stund flyttade jag pisken dit istället som en hjälp att hålla vänster bak "på plats". Sedan senaste Atlikursen är mitt huvudfokus under töltträningen hela tiden att slappna av och följa med i rörelserna när Hamingja gör rätt - och när jag kommer ihåg att hålla blicken lyft lyckas jag mycket bättre både med att känna hur Hamingja rör sig och "avslöja" mig själv när jag blir spänd och statisk.

Men jag tyckte vi tillslut fick till ett par riktigt trevliga sekvenser med samling i tölt! När Hamingja sedan fick sträcka ut i nedvarvningstölt var också känslan en mycket aktiv ryggmuskulatur och den känslan kvarstod när vi sedan avslutade med en ovanligt lång avskrittning. Efter den sedvanliga stretchingen fick hon stå i en box med BoT (både ryggvärmare och hasskydd) och mumsa liiiite lusern samt mineraler medan jag gick ut för att förbereda lunchfodringen. 

När jag kom tillbaka för att släppa ut henne visade det sig dock att hon hunnit förpassa ryggvärmaren till golvet i boxen... jag hoppas att den hunnit sitta kvar en stund i alla fall! Nyligen köpte jag till en brösta som ska hjälpa till att hålla ryggvärmaren på plats. Men grundtanken med ryggvärmaren verkar vara att den ska ligga framme i sadelläget... Jag vill istället att den f f a täcker hela bakdelen och med den placeringen blir bröstan för kort... Jag får nog helt enkelt gå tillbaka till att använda maggjord även om den hamnar väl långt bak...!

Inga kommentarer: