söndag 8 september 2019

Nära Atli-upplevelse!

Hamingja får en "nära Atli-upplevelse"!

I morse var jag Mariebäcks populäraste person - för det var nämligen jag som morgonfodrade! När alla hästarna fått sitt hö fick Hamingja ta på sig Back on Track (täcke och hasskydd) som förberedelse inför vår lektion. Sedan fick även jag äta frukost innan det var dags att börja göra oss i ordning.

När vi skulle börja lektionen tipsade Atli om olika sätt att "röra om" Hamingjas muskler under uppvärmningen för att hon förhoppningsvis ska slappna av och bli ren i takten. Jag satte igång att testa alla möjliga varianter på böjda spår, tempoväxlingar, sidförande, öka och minska volten o s v.... "Glöm inte att kontrollera vänsterbogen!" ropade Atli och när jag då började vända in åt höger med hjälp av ytterhjälperna började det hända saker! "Där har du det, nu blev det direkt mycket bättre!" Vilket också visade sig i att Hamingja började frusta!

Jag fick rida en god stund på volten i höger varv med Hamingja ställd utåt och ytterhjälperna som höll henne kvar på volten - med riktigt bra resultat! Avslutade med lite av samma sak i vänster varv också innan det var dags att börja samla henne och rida övergångar halt - rygga - samlad skritt - samlad tölt.

Sedan sa Atli att han ville rida henne lite "för att känna vilka instruktioner jag ska ge dig. När jag sitter upp på någon annans häst känner jag hur den personen rider!" Han red lösgörande övningar i tölt och visade mig sedan hur oerhört "lätt" det är att rida hästen i passtakt... Först töltade Hamingja avslappnat och fint. "Nu spänner jag mig i kroppen!" sa Atli och vips var Hamingja passtaktig. "Nu slappnar jag av igen!" sa han sedan och genast var takten åter ren...!  Han red på en volt runt mig och gjorde samma sak flera omgångar - och tydligare kunde det ju inte bli!

Jag vet ju själv att jag har stora problem med spända muskler som har oerhört svårt att slappna av, det är ju därifrån min smärtproblematik kommer. Och det är ju självklart inte lätt för Hamingja att vara avslappnad när hon har ett järnspett i sadeln... så det är ännu en sak för mig att jobba vidare med! (Och förhoppningsvis blir det successivt liiiite lättare ifall jag blir bättre på att hålla blicken lyft så att jag i alla fall känner när jag är spänd - för det är ju första steget till att kunna förändra!)

Det är ROOOOLIGT att rida kurs!!!

Inför min sista lektion för helgen pratade Atli och jag än en gång om att ”röra om ordentligt” under uppvärmningen för att få Hamingja lösgjord och avslappnad. Så jag inledde uppvärmningen med att rida på olika böjda spår samt längs spåret medan jag tog med henne omväxlande åt höger resp vänster genom att flytta kroppsvikten samt vända in för ytterhjälperna. Atli tipsade dessutom om att jag skulle använda kroppsvikten även för korta tempoväxlingar genom att först luta mig lite framåt som signal på att hon skulle öka tempot för att sedan snabbt lägga vikten bakåt för att ta ner tempot igen.  När han tillslut var nöjd med vår uppvärmning konstaterade jag att det även varit bra att ”röra om ordentligt” i mina muskler - så att jag helt enkelt aldrig hann "fastna" i något läge!

Jag fick sedan övergå till att rida övergångar rygga - samlad skritt - samlad tölt fast nu med huvudfokus på att undvika spänningar i min egen kropp. Atli letade efter ett lämpligt ord för att beskriva vilken känsla man vill ha i kroppen. Man ska inte vara spänd men inte heller avslappnad (som i passiv)... "Spänstig" testade han men var inte riktigt nöjd med den beskrivningen heller... Men jag tänker mig att det motsvarar ungefär att man vill att hästen ska vara lösgjord även i samlingen - aktiva (och arbetande) muskler som inte är spända/stela... Är det någon som har ett bättre uttryck för detta får ni gärna höra av er!!!

Som avslutning fick vi sedan trava på volt i båda varven och då "laddade" Hamingja i REJÄLT från bakbenen - där märktes minsann inte den minsta trötthet efter tre intensiva kursdagar! Nu blir det i alla fall två lediga dagar för henne. På tisdag ska jag på behandling på Smärtkliniken igen - annars hade det kanske blivit riddag. Men på onsdag hoppas jag få rida min FINA häst igen - och då förhoppningsvis inte vara som ett järnspett i sadeln...!!!

Inga kommentarer: