onsdag 25 september 2019

När LCHF:aren plockar russinen ur kakan...!!!

Hamingja valde "dagens outfit" med omsorg idag - det blev de isländska färgerna både på vojlock och pannband! Hon var dessutom ovanligt lättfotograferad eftersom hon stod läääänge helt stilla och spanade mot skogen bortanför sommarbetet... Jag misstänker att hon hörde och/eller vädrade någon älg som uppenbarligen ändå var tillräckligt långt bort för att "älgpaniken" inte skulle slå till...!

Idag var vi tillbaka på ridbanan där jag försökte "plocka russinen ur kakan" när jag kombinerade olika moment som fungerat bra under de senaste träningspassen. Inledde därför uppvärmningen i skritt med att direkt "ta tag" i vänsterbogen genom att rida på en liten fyrkant i höger varv med stöd på yttertygeln och flytta ut bakdelen i hörnen ("Kyras ABC") och när detta fungerade bra övergick jag till att rida en stor åtta på hela ridbanan med skänkelvikning över diagonalerna.

Fortsatte därefter med en stor åtta även i tölt, där hon INTE fick "dyka ner" med mulen mot marken som hon så gärna gör utan gå i en högre form. Till att börja med var hon ganska passtaktig men när jag efter ett antal lösgörande diagonaler petade till lite lätt med pisken på höger bak kom det med ens massor av energi - och trevlig fyrtakt! Från det läget lät jag henne sedan länga halsen mer, med bibehållen drivning så att vi lyckades kombinera takt och lång överlinje. Det verkar som att jag hittat ett vinnande koncept här!

Efter att även ha travat på volt och töltat i högre tempo längs spåret samt sadlat om var det dags att träna samling. Senast jag gjorde det på ridbanan blev hon ju åter ganska arg, så jag följde Atlis råd att inte använda pisken något och bara be om "lite lagom" mycket samling för att inte skapa onödiga spänningar. Men när vi sedan ridit ut har jag åter kunnat peta lätt med pisken utan att det börjat ryka ur öronen på henne och idag funkade det även på ridbanan!

Jag var inställd på att hon antagligen skulle bli ARG (p g a att jag lyckas rama in henne bättre när jag har ridbanans staket till hjälp) så min plan var att f f a rida längre sekvenser i samlad skritt följt av att pauser på hellånga tyglar. Men när hon nu samlade sig så trevligt UTAN ilska kunde jag inte låta bli att göra övergång till samlad tölt. Jag red några sådana sekvenser och när jag dessutom kom ihåg att rida några steg sluta här och där kunde jag bibehålla och öka bärigheten!

När vi sedan bytte till vänster varv var det även där rörelsen sluta som gjorde susen! Och ibland lyckades jag dessutom belöna min häst genom att slappna av och vara mer följsam i kroppen. Då var hon nog faktiskt ganska nöjd med sin matte! Detta fortsatte jag att träna på - att var avslappnad och följsam alltså - medan hon fick sträcka ut i nedvarvningstölt. Och då fick jag uppleva den härliga känslan igen av en riktigt aktivt arbetande överlinje. Ett och annat hade jag uppenbarligen gjort rätt idag!

Efter träningspasset blev det som vanligt stretching innan hon fick gå in i en box med Back on Track på och mumsa lite lucern blandat med vitaminer och mineraler. Hon fick stå i samma box som igår, där hon då lämnat lite av mineralerna på botten av krubban... Men uppenbarligen hade resterna blivit OERHÖRT mycket godare sedan dess, för när jag kom med dagens ranson hade hon redan hunnit slicka krubban ren! Nu blir det vilodag för henne i morgon så får vi se hur det blir på fredag. 

Inga kommentarer: