fredag 22 januari 2016

Disputationspresenten: utmanande off-road i Wadi Sidr

Ny dag med nya möjligheter! 

Denna dag var det dags för den disputationspresent Johan fått av Eva och Stix: en utflykt i UAE. Och som "disponentfru" skulle jag få åka med "av bara farten"!!! Efter lite sovmorgon (jo, vi somnade om efter böneutropet kl 05.45) packade vi in oss i Stix Jeep för att åka åt nordost upp till en torr flodfåra (en wadi) för att köra nere i denna fåra in i ett bergsmassiv och sedan upp på en bergsplatå. Det visade sig bli en riktigt häftig upplevelse - precis som man väntat sig med dessa två som arrangörer!!!

Vi började på alldeles vanliga vägar.

Här har de förstås inga problem med snödrev, men däremot sanddrev...


...och nu börjar vi närma oss!

Nere i wadin (eller uppe längs bergsvägarna) hade ingen "vanlig" fyrhjulsdriven SUV gjort sig besvär - det krävdes verkligen en riktig terrängbil (och terrängchaufför) för att ta sig fram! 

Wadin var inte helt uttorkad - på några ställen fick vi köra i vatten.

Getter som betar av...ja, vad då???? Om extra lättfödda islandshästar brukar man säga att de kan "leva på luft" - men vad är då inte detta?!! :-O

I o m att Eva hade ansvaret för "matdetaljen" bjöd dagen självklart på ett flertal trevliga fika/mat-pauser! Vi fick lära oss hur utflykter i UAE går till inkl endel viktiga termer, som t ex skillnaden mellan "lillfika" och "storfika". Bilden ovan är från dagens första "lillfika" - d v s en kortare paus där man inte tar sig tid att lägga ut mattor och/eller filtar på marken. 

Jodå, Johan och jag fick också "lillfika"! Eva ville dessutom gärna ha ett träd där man skulle stanna och fika - och trots att vi befann oss i ett ökenland lyckades vår eminente chaufför uppfylla denna önskan alla gånger utom en! (Jo, för det blev ett flertal fikatillfällen!)

Nej, detta är faktiskt inte en reklambild för vandringskängor - utan den eminente terrängchauffören!

När vi ätit lunch (dagens första "storfika") uppe i bergen fick t o m fotografen vara med på bild!


Vi skulle sedan fortsätta samma väg som denna bil!

Nu bär det av utför! Jag tror både Stix och bilen var lika nöjda över detta tillfälle att få använda off road-finesserna - som t ex det system som gjorde att bilen körde själv i de riktigt branta utförsbackarna - föraren behövde varken gasa eller bromsa utan bilen anpassade själv både vilken drivning som behövdes på resp hjul och såg till att hastigheten aldrig gick över 20 km/h. Imponerande!!!

Dagens andra "storfika" (ni ser väl filten Eva sitter på?!!) var enda gången vi fick klara oss utan träd. 

Som avslutning på detta "storfika" bjöds det på mango och jordgubbar med valnötter och turkisk yoghurt! Är Eva bäst eller är hon bäst?!!

Vid det här laget hade vi vänt och kört västerut mot Dubai och i solnedgången avslutades sedan dagen på Dubai Outlet Mall - där jag hade hoppats kunna fynda en scarf från Burberry. Men det visade sig vara dyrare än att köpa en i Sverige, så jag nöjde mig med att klämma, känna och drömma... Växelkursen har den senaste tiden gått rejält åt fel håll för oss UAE-turister... När vi besökte Eva för tre år sedan, då hon nyss flyttat hit, var kursen 1,70 så vi räknade alla priser x 2 för att få priset i SEK och visste då att det dessutom skulle bli lite billigare i slutänden. Men nu måste man istället räkna priserna x 2,5 eller t o m lite mer - och det blir ju en stor skillnad...

Efter detta lämnade Eva och Stix av oss på det hotell alldeles vid Dubai Airport där vi skulle tillbringa natten. När Eva för bara ett par veckor sedan tipsade oss om detta hotell var det med reservation för att hon själv inte varit där. (Hon hade dock hört av andra att det skulle vara bra.) Men noggrann som Eva är hade hon nu t o m hunnit bo där själv! Hennes senaste gäst, innan oss, hade nämligen precis som vi bokat in sig där för sin sista natt och då hade Eva valt att också bo över med henne. Vår suveräna researrangör lämnar minsann inget åt slumpen!!!

Det kändes lite vemodigt att vi skulle lämna UAE och våra goda vänner - men vi hade ju också något att se fram emot: vår resa skulle fortsätta till Seychellerna! To be continued - alltså!!!

Inga kommentarer: