söndag 17 januari 2016

"Utan hovar ingen häst"

Hästarnas hovar brukar ibland beskrivas som en motsvarighet till våra naglar. Precis som en nagel skyddar nämligen hoven foten och dess inre strukturer mot nötning, slag och uttorkning. Men hoven har faktiskt oerhört mer sofistikerade funktioner än så!

Hoven kan också kallas "hästens extra hjärta" eftersom den pumpande mekanism som uppstår när hästen trampar ner och sedan lyfter hoven igen, är nödvändig för att pumpa tillbaka blodet upp till hjärtat. Pumpeffekten är också avgörande för att hovens egen ämnesomsättning ska fungera - utan den skulle hovarna bli spröda och få sämre motståndskraft mot yttre påfrestningar.

Nyligen fick jag också lära mig att hoven har en tredje funktion vilken man f f a märker av vintertid! De flesta hästägare har säkert noterat att hovarna brukar växa mycket långsammare på vintern än på sommaren - så att man kan låta det gå betydligt längre mellan skoperioderna utan att hästarna blir för långa i tårna. Jag har hört olika förklaringar till detta, som att det skulle bero på ljuset, fodret och/eller kylan. Men nu vet jag varför!

I vinter har många hästägare upplevt att hästarnas hovar vuxit betydlig snabbare än en vanlig vintern och att hästarna därför behövt skos om (verkas) med tätare intervaller än de brukar vintertid. Och anledningen till detta är en shunt med vilken de helt enkelt kan stänga av blodflödet till hovarna för att spara på kroppsvärmen när det är riktigt kallt. Mindre genomblödning ger också långsammare tillväxt av hoven.  Men då årets vinter varit ovanligt mild på många håll har inte denna funktion behövt komma till användning på samma sätt och därmed har också hovarna vuxit snabbare än vanligt.

Detta är inte bara intressant kuriosa för oss hästnördar utan faktiskt väldigt viktig kunskap! Det är nämligen så att när hästen använder shunt-funktionen i vinterkylan så kan den ju inte strypa tillförseln hela tiden, utan då och då behöver den släppa fram blodflödet. Men det gör hästen oftast bara till en hov i taget - också det för att spara på kroppsvärmen. Att någon av hästens hovar är betydligt varmare än de övriga har alltså under vintertid mest troligt en helt naturlig och ofarlig förklaring och behöver inte alls vara tecken på t ex en hovböld eller liknande.

Källa svehov.se, alltomhästar.se


Inga kommentarer: