måndag 18 januari 2016

Tokvinter i Förenade Arabemiraten!

Under en vanlig julgran i Förenade Arabemiraten - där Tjugondag Knut uppenbarligen infaller senare än i Sverige...!

Söndag den 17 januari klockan 07.00 fick vi m h a Sverigedelen av Lindströms Transporter (Evas bror Lars) transfer till flygplatsen i Luleå. Och 15 timmar senare hämtade Lindströms Transporters Mellanösternfalang upp oss på flygplatsen i Dubai. Vårt flyg hade varit mer än en timma försenat, när det landade kl 00.20 lokaltid. Och innantill var hemma hos Eva i Al Ain hade klockan hunnit passera 02.30. Det innebar att stackars Eva bara hann sova 2,5 timme innan hon skulle upp för att jobba... Emirates är ett flygbolag som mycket sällan är försenade ö h T - så det var ju riktigt otur att det skulle bli en så stor försening just denna gång..!

Utan att avslöja för mycket kan jag i alla fall tala om att Johan och jag sov betydligt längre... Visserligen väcktes vi förstås kl 05.45 (vid det laget var tappra Eva redan på väg till jobbet) av böneutropet. Eva bor vägg i vägg med en moské och en av högtalarna är rakt utanför fönstret i det rum där vi sover. Men ingen av oss hade något problem att somna om igen.

 Evas kök. I UAE, precis som i många andra länder är varken spis eller kyl standard i köken utan det får man köpa själv. Och sedan sälja igen när/om man flyttar - precis som övriga möbler.


Men Evas kök är antagligen det mest välutrustade i hela arabvärlden - eller vad sägs om disktrasa med islandshästar på!!! Skrämmande bara att någon av hennes gäster faktiskt trott att man fick ANVÄNDA den...!!! Uppenbarligen någon som inte känner igen högklassig konst när han/hon ser den...! :-O

När vi vaknat igen - frivilligt denna gång - och ätit vad vi valde att kalla "brunch" kom Eva hem från jobbet. Tillsammans åkte vi till fina Rotana hotell här i Al Ain för att tillbringa eftermiddagen vid poolen. Fast Eva lämnade först bara av oss och åkte själv vidare till UAE:S motsvarighet till Telia för att försöka säga upp internet och TV inför flytten hem. Hon hade nämligen fått besked från dem per mejl förra veckan om att detta måste göras MINST en månad i förväg. Och eftersom hon kommer att lämna lägenheten i slutet på februari och bo sista tiden på hotell var det hög tid att göra detta nu. 

Allt brukar tydligen ta en otrolig tid här i UAE så innan hon åkte sa hon "vi ses innan kvällen - hoppas jag!" Därför blev vi oerhört förvånade när hon snart var tillbaka igen - dock visade det sig vara med oförrättat ärende. Väl på Etisalats kontor hade hon nämligen fått beskedet att om hon sa upp abonnemangen idag så slutade de gälla idag också. Och ville man säga upp i förväg så kunde man göra det MAX tre dagar innan abonnemangen skulle avslutas... Som vanligt inte så lätt att veta vad som gäller här...!!!

Eva tog plats i en solstol för att äntligen få sova lite. Johan och jag var SÅ tysta och snälla - förutom att Johan snarkade lite - så Eva fick sova en stund. Men när poolbaren lite senare drog igång störande musik valde hon att åka hem för att vila där istället. Johan och jag stannade dock kvar - vi hade ju haft så fullt upp att vi inte ens hunnit bada i poolen ännu... så Eva arrangerade hämtning till oss av sin kollega och granne Stix, som ändå skulle förbi Rotanas gym för att träna efter jobbet. (Lindströms transporter lägger ut endel jobb på entreprenad.)

Vi beslöt oss för att ta tag i badandet på en gång och även Johan stannade i riktigt länge. Poolen var uppvärmd - men så är det ju "tokvinter" här nu också! (Jo, det hade visst varit så "kallt" som + 10 grader en morgon nyligen. Och dagtid inte mer än 25-26 grader... Riktig tokvinter m a o! ;-) Sommartid kyler de naturligtvis poolen för att den inte ska vara för varm att bada i...!

Att kyla poolen i sommarhettan var någon en annan europé tydligen försökt med i samband med att de hade bjudit hem gäster för någon sommar sedan. För vid 45-50 grader i skuggan blir poolvattnet helt enkelt FÖR varmt... Desperat beställdes en jätteladdning is hem och detta vräktes ner i poolen - men isen smälte oerhört snabbt och redan efter en kort stund var vattnet åter för varmt för att bada i... Ett problem som väl inte är så vanligt i Sverige?!!

Inga kommentarer: