torsdag 24 september 2015

Svettigt värre!!!

Hamingja och jag efter sista lektionen i söndags. 

Efter ett REJÄLT kroppsligt haveri klarade jag igår att ta mig igenom en dag på jobbet och idag var det ännu bättre - nu orkade jag åka till stallet också!!! Med tre vilodagar efter kursen var det hög tid att ta ett pass på ridbanan för att repetera vad vi fick träna på/börja jobba på vår "läxa"!!! När jag hämtade Hamingja i hagen konstaterade jag att det såg ut som om hon mest ägnat sig åt att odla vinterpäls sedan kursen - hon så verkligen REJÄLT lurvig ut... 

När vi skrittade in på ridbanan såg jag lillebror Hektor i hagen där ovanför och sa till Hamingja att "Det är nästan så att man skulle kunna tro att ni två är tvillingar...!" När Hremsa strax efteråt kom fram till staketet blev jag för en sekund iskall... Hade Sylvia låtit flockarna byta plats och jag råkat hämta in Hamingjas dubbelgångare i vallackflocken? Vilken häst satt jag på egentligen?????!!!! Men nästa sekund kunde jag ändå konstatera att jag trots allt satt på min egen häst! Sylvia hade uppenbarligen skapat en liten "blandflock" med Hektor och Hremsa - antagligen för att förbereda dem på att gå i samma hage vid tävlingen i Gällivare i helgen. (När Olivia ska göra tävlingsdebut - med fina Hremsa!!!)

Med målsättningen att åstadkomma vad Atli kallar: "Ett så´na här prefekt ridpass bara!" började jag med att redan i stillastående böja Hamingjas hals och uppmana henne att sträcka ut nosen ända ner i backen. När vi skrittade in på en volt för att göra samma sak var hon så avslappnad och började direkt att frusta! Övergick till trav på volt då jag fortsatte att uppmana henne att sträcka halsen och när vi avslutningsvis gjorde samma sak i tölt upptäckte jag att hon redan blivit blöt av svett på halsen. Ändå var det bara 13 grader ute - det är nästan så jag skulle behöva klippa henne mer än bara hals och bogar...!

Vi repeterade skritt-halt-rygga-skritt-halt-rygga-samlad skritt... där jag verkligen försökte fokusera på att ge lösa tyglar med mjuk hand samtidigt som min rumpa och skänklarna jobbade för att samla henne. Gjorde först övergång till tölt i vänster varv och jag tyckte det gick riktigt, riktigt bra!!! När vi efter en längre skrittpaus gjorde samma sak i höger varv - som jag tyckte gick bäst i helgen - kändes det svårare... Dels ville hon bli väl låg i formen, trots att jag försökte höja upp henne m h a ÄNNU mer drivning. Och dels ville hon då och då "skicka högerbogen all världens väg" för att kunna fuska med vänster bak... 

När vi sedan varvat ner grundligt i trav resp tölt och återvände till stallet upptäckte jag att hon var vitskummig av svett på undersidan av halsen. Kanske berodde problemen i högervarvet på att hon redan hunnit bli så trött?! Hade jag börjat i höger varv hade det kanske varit tvärt om...?! När jag funderat på saken tror jag i alla fall att bästa sättet att lösa problemen hade varit att tillföra mer energi.  Ett par smackningar innebär ju alltid en nära döden-upplevelse för fåniga fröken, men när hon mot förmodan ändå överlevt och jag återtagit kontrollen brukar det kännas som "dubbelt så många bakben"!!!

Vi får lägga in lite fler nära döden-upplevelser när vi tränar i morgon! Och om hon blir lika jättesvettig då också är det nog dags att överväga en utvidgad klippning...! I morgon planerar jag att rida Lára också. Vågade inte utsätta kroppen för två ridpass redan idag, men "klåååån´i marron!!!" som man säger i Västerbotten! Nu blev det bara lite mys med Lára i hagen - vilket hon faktiskt verkade uppskatta. Dock hade hon velat att jag serverat henne och Yr ett mellanmål också - att bara göra i ordning hö för dem till kvällen tyckte hon var ganska sniket av mig...!

Inga kommentarer: