lördag 5 september 2015

Nu är sommarlovet slut!!!

Hamingja passade på att vila innan dagens ridlektion - MKT klokt av henne!

Sedan jag i våras bestämde mig för att inte tävla Hamingja innan vi i lugn och ro fått tid att lära känna varandra - och för henne att få förtroende för mig - har vi tränat mycket. Fast inte på sådant vi brukar göra på ridlektioner och kurser, utan främst sådant som att lära sig hitta balansen i terrängen, att våga gå i vatten, att trava lugnt och balanserat samt ren konditionsträning. Mycket nyttigt - och det har haft många positiva effekter! 

Men den senaste tiden har jag känt mer och mer att det varit dags att ta tag i den "riktiga" träningen igen och jag har förstått att mitt och Hamingjas "sommarlov" hade medfört att det fanns MYCKET vi nu behövde ta tag i. Så när Sylvia annonserade att hon skulle hålla kurs i helgen var jag snabb att anmäla mig! Jag räknade med att det skulle bli en ganska tuff "omstart" - samtidigt som jag även ville ha ork att rida Lára båda dagarna - och därför valde jag att bara rida en lektion/dag. 

Ett MYCKET klokt val skulle det visa sig - med tanke på hur slutkörda både jag och Hamingja var efter dagens lektion... fast utifrån vårt behov hade vi snarare behövt 3-4 lektioner/dag...! Sylvia konstaterade snabbt att Hamingja kortat upp sin överlinje och sitt steg väldigt mycket. Mina försök den senaste tiden att "skärpa till mig" och rida lite mer samling i tölten hade uppenbarligen gjort mer skada än nytta... "Idag ska vi BARA fokusera på att hon ska länga sig - så att vi kan börja samla henne igen i morgon!" sa Sylvia.

Jag fick börja med att skritta på volt med ledande tygeltag för att verkligen ta med mig hennes hals åt sidan och därmed locka henne att börja länga den igen. Sedan övergick vi till att göra samma sak i tölt - men hon ville hela tiden vara alldeles för kort i formen. Sylvia tyckte därför att jag skulle testa att först "rida loss" henne i galopp längs spåret. Men då stökade det till sig alldeles - jag tappade helt styrningen medan Sylvia och det andra ekipaget på banan bara försökte hålla sig undan... Vid ett tillfälle sprang Hamingja t o m rakt över uppsittningspallen jag använder - verkligen tur att hon inte gjorde sig illa!

För att styra upp det hela fick jag istället rida på volt vid ridbanans ena kortsida, trava eller tölta på den öppna delen av volten, fatta galopp mot och galoppera längs staketet för att sedan ta ner till trav eller tölt igen på den öppna delen av volten. Och upprepa detta varv på varv för att Hamingja skulle lära sig både var hon skulle fatta galopp och var hon skulle bryta av - så att hon började slappna av. 

Att detta verkligen var en nyttig övning stod genast klart! Särskilt som jag började i vänster varv... Efter en stund tyckte Sylvia att jag skulle byta till höger varv istället, eftersom Hamingja hela tiden ville skjuta ut högerbogen och då borde höger galopp vara lättare för henne. Som vanligt hade förståss Sylvia rätt! I höger varv hade Hamingja t o m "ro" att ta trav när jag bröt av från galoppen!

När vi tillslut fick ta en skrittpaus kan jag säga att den var MYCKET välförtjänt - och som tur var riktigt lång också! Efter detta var det åter dags att ta itu med tölten. Först fick jag rida på volt, med ledande tygeltag och sedan övergå till att rida med utåtställd häst på volten och vända in med ytterhjälperna - samt byta varv ofta. Nu började det gå åt rätt håll i alla fall! "Nu börjar jag känna igen henne - du är något på spåret!!!" sa Sylvia.

Efter detta fick jag rida ut på spåret och först göra vändningar för ytterhjälperna några gånger varje varv och sedan rida öppna längs spåret. Vid det här laget var Hamingja rejält trött (och jag med!!!) så jag fick driva massor. "Stilla hand men ÄNNU mer drivning när hon vill korta upp sig!" sa Sylvia och vi kämpade på. Att lilla fröken tyckte det var alldeles för jobbigt och därför protesterade endel gjorde inte saken lättare. Men så snart hon började länga lite på halsen fick jag ge lite mer innertygel och tillslut var t o m Sylvia ganska nöjd med oss!

När vi trötta stapplade mot stallet undrade jag vem som egentligen var mest trött - Hamingja eller matte? "Några till sådana här träningspass så är nog Hamingjas sommarmage borta!" sa Sylvia. Efter en rejäl dusch i spolspiltan fick Hami stå i en box för att vila och torka - men för mig var det dags för dagens andra ridpass...

Då var det  verkligen tur att det var Lára jag skulle rida - för hon är så fantastiskt lättsam! Man ger en signal med skänkeln och sedan töltar/travar/galopperar hon till dess man visslar åt henne att sakta av. Driva behöver man bara göra om man ska samla henne mer - och det ska vi vänta med till dess hon hunnit komma igång lite mer igen.  Och lyckligare häst över att bli riden, det får man verkligen leta efter!!! 

En härlig tur blev det, en bit längs bilvägen mot Avan, tillbaka genom terrängen och sedan en sväng bakom vägbommen också. Förutom intervallerna i tölt resp trav blev också skritt uppför en längre backe endel av konditionsträningen. Och hela tiden hennes belåtna frustningar!!! Man kan inte annat än älska den hästen!!!

I brist på dagsaktuell bild på Lára (hon hade ju inte tid att posera för något foto - hon skulle ju ut och RIDA!!!) får det bli en bild på hennes avkomma Litlamin. Visst är hon söt?!!

Inga kommentarer: