fredag 11 september 2015

Har fått Hamingja tillbaka - på försök i alla fall!

Sylvia har åkt iväg för att hålla kurs i helgen och jag har därför "fått tillbaka" min Hamingja - på prov i alla fall! Självklart med noggranna instruktioner från Sylvia om hur jag ska träna. Samt uppmaningen att i alla fall idag hålla mig på ridbanan, där jag har större möjligheter att hantera henne ifall hon blir jättearg och försöker ta över kontrollen.

När det gäller träningsinstruktionerna så handlar det förstås väldigt mycket om att Hami ska aktivera sina bakben utan att för den skull rusa iväg framåt (och/eller bli JÄTTEARG). Korsa bakbenen är nyckeln, eftersom det får henne att bära upp mer av kroppsvikten på sitt inre bakben. Mycket öppna till höger också, med fokus på att hon ska länga halsen/överlinjen.

Och det var verkligen MYCKET tydligt att Hamingja haft några dagars "nära Sylvia-upplevelser" för redan i de första skrittstegen bar upp sig på ett helt annat sätt - bakifrån och fram! Jag började min "avstämning" med att rida framdelsvändningar åt båda hållen och det gick hur lätt som helst! Övergick till att skritta på en fyrkant i höger varv med framdelsvändningar i hörnen. Då testade hon om det kanske gick att fuska lite... men ett pet med pisken på inner bak gjorde underverk! Och detta dessutom helt utan ilsket utbrott - hon bara accepterade pisken och korsade bak!!! "Plötsligt händer det!!!"

I vänster varv skulle jag dessutom tänka extra på att hålla högerbogen på plats i vändningarna m h a yttertygeln - och när jag lyckades med det och hon började streta emot i vändningen utlöste mitt pet med pisken en ilsken reaktion... men på en nivå som jag kunde parera utan större problem! Och en stund senare flöt det på bra i alla hörnen även i detta varv - jag behövde nästan bara "sitta tillbaka" för att hon skulle göra de önskade vändningarna!

Återvände till höger varv och när vändningarna gav trevlig längd på halsen styrde jag försiktigt ut på spåret och red öppna. Hamingja töltade JÄTTETREVLIGT!!! Bar upp sig oerhört väl bakifrån utan att ha det minsta bråttom - med låååång hals och låååånga steg!!! När hon någon gång blev lite kort i formen behövde jag bara öka drivningen lite - med stilla hand - för att hon åter skulle länga halsen. Min FINA häst!!! Och detta har Sylvia "plockat fram" igen på bara ett par dagar!!!

Det var oerhört VARMT idag, Hamingja var faktiskt lite svettig redan när jag hämtade henne i hagen...! Och när vi kommit så här långt på träningspasset var hon... i behov av en REJÄL skrittpaus, skulle man kunna säga...! Red sedan tölt i öppna längs spåret även i vänster varv - med lika bra resultat! Hon fick sedan varva ner i trav på liten volt, där jag gjorde massor av förhållningar med säte och vikt men stilla hand, för att hålla tempot lågt utan att hon skulle gå över i tölt igen.

Efter detta var Hamingja riktigt, riktigt trött - och matte riktigt, riktigt euforisk!!! Trots detta lyckades jag faktiskt besinna mig och avstå från att också rida Lára, vilket annars varit min plan. Jag är kanske en "hönsmamma" men det är tillräckligt svårt i vanliga fall att bedöma hur mycket Lára egentligen orkar med så här i början av igångsättningen - fick hon välja själv skulle hon ju springa hela tiden... Och med tanke på att värmen idag fick Hamingja att svettas bara av att stå ute i hagen kändes det som att risken var extra stor att råka anstränga Lára lite för hårt. Så efter tre riddagar i rad (Malin har ridit henne de senaste två dagarna) så fick The Queen acceptera en vilodag.

Inga kommentarer: