måndag 28 september 2015

"Lára sig skaffat ny hovdam!!!"

Vilken av dem är Lára? Jo, hon som står bredvid Yr! ;-)

Under alla år har det bara funnits EN häst som varit värdig att inträda i "The Queen´s" personliga sfär  - nämligen Tildra. Och sedan hon, till Láras ENORMA sorg, flyttade till de evigt gröna ängarna för ett antal år sedan har Lára föredragit att hålla sig för sig själv istället för att "beblanda sig med pöbeln". Hon har skött sin ledarroll "från sidan" (eller skulle man i det här fallet säga "von boen"?!!)

När vi för några veckor sedan testade att släppa ihop Lára med Carros sto Yr, som i sin tur haft oerhört svårt att finna sig till rätta tillsammans i med andra hästar och acceptera rangordningen utan  hela tiden hamnat i bråk, hoppades vi ju förstås att det ändå skulle gå bra. D v s att de skulle kunna befinna sig i samma hage utan att slåss med varandra. Men att det skulle kunna gå SÅ HÄR bra vågade ju ingen tro!!!

Yr blev genast "godkänd" att komma och klia Lára (det är alltid ledarhästen som bestämmer när och var det ska klias. Genom att helt enkelt klia "den utvalda" hästen just där den själv vill bli kliad.) Och de sågs dessutom äta ur samma hönät vid ett tillfälle! Då trodde vi dock att det bara var "nyhetens behag" och att det kanske inte skulle vara fullt så "tighta" i fortsättningen... Men det har hållit i sig - de är sällan långt ifrån varandra i hagen!

Varje gång jag hämtar in Lára gnäggar Yr efter henne, samma sak när vi rider förbi hagen. Och när det är dags att släppa ut Lára i hagen igen gnäggar Yr ÄNNU mer och ÄNNU högre! Lára skulle förståss aldrig nedlåta sig till sådant fjäsk för någon annan... men om inte Yr redan hunnit före går hon genast bort till henne och hälsar!

I söndags morse satte Carro in den stora lådan som Yr brukar ha haft till hö när hon gått ensam och stödutfodrats. Och sedan skickade hon ovanstående film till mig! Det är verkligen inte ofta som hästar är så tighta att de kan äta tillsammans på detta sätt - och att det skulle vara möjligt för dessa två damer som verkligen har "attityd" på var sitt sätt, det vågade man ju inte tro!!!

På tal och salig Tildra och Lára så brukade min till arabvärlden utvandrade medryttare Eva hade ett knep för att alltid lätt hitta Lára i hagen även i mörker. (Det här var på den tiden då vi hade en STOR stoflock varav dessutom flera var svarta eller mörkt bruna hästar.) "Det är bara att titta efter Tildra så vet man att Lára aldrig står mer än ett par meter bort!" Och Tildra var ju med sin ljust gråblacka färg ganska lätt att urskilja även inne i skogen i mörkret!

När Eva kommer hem till Luleå i februari nästa år blir det kanske lite svårare... Dels är ju båda damerna svarta och därmed inte så lätta att få syn på i mörkret... och dessutom är de ju faktiskt VÄLDIGT lika! Ledtråden "Lára är den som står alldeles bredvid Yr!" skulle väl nästan vara som att säga till den som har svårt att skilja på höger och vänster:  "Höger fot är den där stortån sitter till vänster!" Och för den som möjligen inte är helt säker på saken kan jag avslöja att det är Lára som står till höger i filmen ovan - och alltså hon som frustar så belåtet, trots att det denna gång inte ens handlar om att bli riden!

Inga kommentarer: