tisdag 22 september 2015

ALLT ljus ska vara på Lára!!!

Som uppmärksamma bloggläsare redan räknat ut dök Johan upp och fotade när jag red min sista lektion på kursen i söndags. Bilden ovan är från stallet, efter lektionen. Jag har precis tränsat av och sköljer Hamingjas bett och bakom Hamingja skymtar en inte helt belåten Lára som tycker att Hamngja för stunden får alldeles för mycket uppmärksamhet.  För självklart ska ju hon - The Queen of Mariebäck - ha ALL uppmärksamhet! Vem bryr sig om pöbeln, liksom?!

Men det faktum att Lára står i boxen var faktiskt för att hon och jag tidigare varit ute på ett riktigt bra träningspass med massor av tölt med trevlig längd på halsen! För att undvika att hamna i någon älgjägares skottlinje höll vi oss längs bilvägen, precis som igår. Men idag red vi åt motsatt håll, bort till sjön.

Lára var lika positiv och glad som vanligt och när nu den mest extrema euforin över att åter få vara ute på ridtur lagt sig är också hennes vanliga, härliga lyhördhet tillbaka! När inte 110 % av hennes uppmärksamhet behöver ägnas åt att ta in allt roligt hon kunde se omkring sig fanns det åter tid att lyssna på mattes önskemål, även om annat än valet av gångart. Redan i skritten valde hon själv att sträcka ut ordentligt och frustande ta låååånga, avslappnade kliv.

Och när jag i tölten bad om längre hals och mer ryggaktivitet så fick jag genast detta - samtidigt som frustningarna varvades med hennes små "grymtningar" som kommer när det börjar handla om styrketräning. Så vi lyxade på och red massor av tölt - men uppdelat i intervaller med skrittpaus emellan för att hon inte skulle dra på sig för mycket mjölksyra. Hon har ju ändå vilat ganska länge och jag har fått lära mig att intervaller är det mest effektiva oavsett om man tränar upp kondition eller styrka.

Tillbaka i stallet var hon inte bara JÄTTENÖJD utan också REJÄLT svettig. Och eftersom det duggregnade ute fick hon därför stå inne i en box för att torka upp medan jag red lektion på Hamingja. Lára är en häst som svettas mycket vid ridning och jag misstänker att det är orsaken till att hon periodvis kliar sin svans. Kliandet har kunnat dyka upp oavsett årstid - så det verkar inte alls kopplat till om det finns insekter eller inte - och upphörde när jag börjat ge henne magnesiumtillskott.

Jag läste nämligen att brist på magnesium (vilket kan uppstå bl a vid kraftig svettning) yttrar sig bl a som klåda. Men brist kan även ge en allmän känslighet i huden och därför ett obehag vid beröring. Och förutom att hon inte kliat svansen så länge hon fått magnesium så verkar hon inte heller lika kittlig när man borstar henne. Kanske har även detta obehag minskat?!

Så där ja: en bild på The Queen och ordningen på bloggen i alla fall tillfälligt återställd!!!


Inga kommentarer: