tisdag 15 september 2015

Jag behöver inga andra droger!

Jag behöver inga andra droger - jag har ju Hamingja och Lára!!!

Hamingja har ju faktiskt behållit skorna på riktigt länge nu - men idag hade hon lyckats trampa av sig ena framskon igen... Förra skoperioden lyckades hon med det konststycket hela TRE gånger - så när hon skoddes senast var en av framskorna fortfarande nästan ny. Hovslagaren bytte ändå till helt nya skor runt om, men uppmanade mig att spara den sko som knappt var sliten för att kunna ersätta en framtida tappsko. Och idag kom den alltså väl till pass! 

Som av en händelse var hovslagaren i stallet just i kväll. Men han hade fullt upp med att sko andra hästar så det blev Sylvia som fixade så att Hamingja åter hade skor på alla fyra hovarna. Men han lovade att komma tillbaka på fredag för att ta sig an Hami - för hennes hovar har växt så snabbt att det redan är dags att sko om henne.

Tack vare Sylvias insats kunde jag ändå rida i kväll och det blev ett inspirerande träningspass längs skogsvägarna bakom vägbommen. Först red vi den vänstra vägen och värmde upp i tölt med böjning i högersidan och lååång hals. Uppe på vändplanen jobbade vi en stund med "Kyras ABC" - d v s en fyrkantig "volt"  med framdelsvändningar i hörnen - först i skritt och sedan i tölt. (Undrar just om dressyrgurun Kyra själv haft tillfälle att rida sitt ABC i tölt någon gång?!) 

Under vägen tillbaka red vi arbetstempo tölt och f f a i början, när Hamingja var som allra mest aktiv med sina bakben samtidigt som jag lyckades bäst med att hålla henne mellan hand och skänkel, fick jag uppleva en bärighet i tölten som gjorde mig "hög"!!! Oj, så väl det kändes att Sylvia tränat henne några dagar!!! Men det är ju jobbigt förstås och efter ett tag började aktiviteten i bakbenen mattas av lite samtidigt som hon försökte fuska genom att skjuta ut högerbogen...

När vi kom tillbaka till korsningen vid bommen red vi även längs den högra skogsvägen. Först fick hon sträcka ut överlinjen igen i tölt. På vändplan nr 2 gjorde jag en övergång till trav och lät henne trava hemåt. Testade att göra halvhalter enbart med sätet, som jag fick göra senast jag red lektion för Sylvia och det funkade jättebra att på detta sätt ta ner tempot utan att hon blev spänd och började gå mot tölt. Uppmuntrad av detta provade jag även att göra ett antal travövergångar på rakt spår - och nästan varje gång blev det också trav - trots att vi t o m var på hemväg! 

Det var en MYCKET nöjd matte som satt av sin svettiga häst när vi kom tillbaka till stallet!!! Och i hagen gick Lára och var också MYCKET nöjd - för hon hade fått vara ute på ridtur med Malin! För Lára och Malin blir det "favorit i repris" i morgon. Men själv får jag leva några dagar på känslan från dagens träningspass - för Sylvia ska åter träna Hamingja några dagar. Det var ju bara tillfälligt som jag "fick tillbaka vårdnaden" om Hami p g a att Sylvia skulle vara bortrest ett antal dagar. 

Inga kommentarer: