söndag 26 oktober 2014

Morgonstund har frukosthö i mund!

TUR att Lára (och de andra) överlevde den hotande svältdöden (än en gång)!!!

Vintertiden börjar bra - jag fick trevligt sällskap av Johan till stallet i morse! Såg till att vara där lite tidigare än jag brukar för morgonfodringen - eftersom natten ju varit en timme längre. Men självklart räckte inte inte denna lilla "gest" från min sida - det var ändå halvt ihjälsvultna hästar som väntade otåligt i sina hagar... När vi med nöd och näppe lyckats rädda dem från svältdöden vad det dags att göra detsamma för oss själva. För Johan var det premiär för frukost i Josefshallen - men precis som hästarna överlevde han, som tur var!

Efter detta var arbetsfördelningen följande: Johan skulle byta till vinterdäck på hästtransporten och Anna skulle rida Lára. Förr bytte jag alltid däcken själv, men numera brukar min värkande kropp skonas från detta. Jag har ju ändå bytt däck så många gånger förr om åren att jag vet hur man gör om oturen är framme när jag är ute och kör någon gång.

Lára hade fått stå utanför hagen och äta frukosthö direkt från höbalen, så medan de andra hästarna redan hunnit "städa undan" frukosten stod hon fortfarande och mumsade för fullt när jag kom ner till stallet igen. Det verkar alltså som om den nyfunna aptiten håller i sig och hennes ointresse för hö en dag tidigare i veckan bara var en tillfällig svacka!

På väg till stallet hade vi sett "älgjägarbilar" parkerade få flera ställen och även en "livs levande jägare" i en skogskant, så det kändes självklart att hålla sig längs bilvägen när jag red ut. Valde vägen mot Alviksträsk idag trav hela vägen bort till korsningen vid sjön innebar att det även blev ett konditionspass för matte! Effekten förstärktes av att jag hade alldeles för varma kläder på mig (det var hela 7 plusgrader och kändes "ljummet" i luften"). Men i de temperaturerna är ju även Láras päls på tok för varm så det blev ju mer rättvist på det sättet.

Vi jobbade mycket med böjning - f f a i högersidan idag. Atli brukar ju säga att hästen alltid talar om vad den behöver för träning, bara man lyssnar. Och Láras snabbhet att räta ut sig och dessutom skjuta ut högerbogen var ju faktiskt ett väldigt tydligt meddelande om att hon behövde jobba med att flytta in högerbogen och böja sig i högersidan! Varierade oss genom att ibland böja vänster istället, då med MKT tydligt stöd på högertygeln för att högerbogen fortfarande skulle hållas på plats. "Du kontrollerar bogarna med tyglarna och bakdelen med skänklarna!" är ju ett annat Atli-mantra!

På hemvägen fortsatte vi på samma sätt, fast då i tölt istället. Red över bäcken vid gamla sommarbetet och avslutade med en - mkt uppskattad - galopp längs vägen upp mot kyrkan. Vi hade hunnit sakta av till skritt igen innan Lára upptäckte oerhört mystisk aktivitet på hästtransportsparkeringen - annars hade hon nog presterat en riktigt snygg slidestop! Mot alla odds var det dock inte en sabeltandad tiger som lurpassade för att äta upp henne, utan faktiskt Johan som precis var klar med däckbytet. Men det kunde ju inte hon veta! 

Inga kommentarer: