torsdag 23 oktober 2014

Med kulingvindar jagandes i bakhasorna...

Lára har full koll på att någon befinner sig i foderrummet...!!!

Vad gör man när det blåser isande kalla höstvindar som enligt SMHI:s varningar kommer att stiga till kulingstyrka? Jo, man smiter några minuter tidigare från jobbet för att förhoppningsvis hinna rida innan det kraftiga snöfallet de också varnat för ska börja - eller i alla fall innan det sedan hinner övergå i regn...!

På väg till stallet såg jag snöflingor blåsa förbi i luften några gånger som en första förvarning. När Lára och jag sedan red iväg från gården efter supersnabb omklädning och sadling var det fortfarande nederbördsfritt. Det märktes tydligt att Mariebäck ligger ytterligare en bit från kusten, jämfört med Kyrkbyn, för snötäcket var nog faktiskt i alla fall 5 cm tjockt. Klibbsnö... Men grusvägen var plogad så där fick vi en försmak av det helt perfekta ridunderlag vi brukar ha under större delen av vintern! Och tack vare att Lára fick skor med traktbrodd när hon skoddes för en månad sedan så kunde vi verkligen utnyttja det fina underlaget!

Vi red mot Avan, värmde upp i tölt resp trav och red sedan galoppintervaller. Försöker avpassa intervallernas längd för att hon bara ska bli "lagom" blåsig - så det blir ju inga jättelånga sträckor ännu. Men jag räknar med att det kommer att gå ganska snabbt att bygga upp hennes kondition igen, särskilt som att hon alltid haft en oerhört bra grundkondition. (Min erfarenhet säger att hästar som fått växa upp på de enorma vidderna på Island ofta har en mycket bättre grundkondition "på köpet" än svenskfödda hästar. I alla fall har det varit så med dem jag haft möjlighet att jämföra.)

Efter en längre skrittpaus vände vi så hemåt igen - och satsade på intervaller i tölt. Precis som i de andra gångarterna såg jag till att hon jobbade med lite längd på halsen för att aktivera musklerna i överlinjen. Men huvudfokus ligger än så länge på konditionen - nästa steg får bli ÄNNU längre hals och sedan mer samling. 

Till min glädje hann vi tillbaka till stallet innan det vare sig börjat snöa eller regna. Snö är ju i o f s rätt trevligt, men blir det sådan snöstorm som de hotat med kan det ju vara lite riskabelt att rida längs vägen ifall man råkar bli påkörd p g a dålig sikt... Och till min glädje nr 2 så verkar Lára åter ha "tröstätningsaptit" så både kraftfoder och hö slank ner i hennes mage! Sedan blev det täcke på innan hon fick gå ut till sin flock igen. Om SMHI har rätt ska snöovädret övergå i regndito i natt för att sedan fortsätta regna ett dygn framåt... Då känns det bra att veta att hon har lite extra väderskydd! När jag nu fått "lite hull" på henne vill jag ju inte att hon ska bränna allt det på att hålla sig varm i ruskvädret! 

Inga kommentarer: