lördag 27 april 2013

Drag under galoscherna när Lára får sträcka ut!


"Om du tappat ditt goda humör kan du hitta det igen på en hästrygg!!!" (Nytt Anna-ordspråk)

Idag hade jag i o f s det goda humöret i behåll - men det skadade ju inte att ändå "ladda" med lite ridning! Ville att Lára skulle få sträcka ut och mjuka upp musklerna efter gårdagens träningspass med ökad tölt, så jag hade planerat in ca 30 minuter uppvärmning och "stretching" idag - och så blev det också. 

Red ut längs bilvägen mot Avan och varvade mellan "muskelbyggarskritt" med aktiv överlinje och galopp. Gissa om Lára frustade belåtet när hon fick galoppera?! Än en gång konstaterade jag dock att hon tar det ganska lugnt i galoppen nu för tiden, även om hon får välja tempo. Men det var innan jag - för ovanlighetens skull - lät henne galopera även på hemvägen.... DÅ var racer-Lára tillbaka och man kunde verkligen snacka om drag under galoscherna!!! 

Sedan hade jag tänkt avsluta ridpasset med att hon fick slappna av och sträcka ut i trav - det brukar ju gå riktigt bra numera sedan vi "programmerat" in att vi alltid gör det sista sträckan på hemvägen. Men det var alldeles uppenbart att detta INTE gäller ifall hon först fått galoppera hemåt... 

För att slippa dragkamp och spänd häst i speedtrav bad jag istället om att hon skulle länga halsen i tölt - och tack vare att hon hade sådant driv framåt i sig själv höll hon tölten även när nosen tillslut började närma sig marken! Så sträckte ut gjorde hon ju verkligen - även om gångarten inte var den jag hade planerat från början. 

Efter detta hade hon också uppnått den mentala nedvarvning Atli säger att jag alltid ska sträva efter innan jag avslutar ett ridpass, vilket visade sig i att hon skrittade helt avslappnat i lång, låg form och helt lösgjord i nacken! Mission completed, alltså!!!

Inga kommentarer: