lördag 15 oktober 2011

"Riktigt flott samling i tölten!"




Oj, oj, oj så LOOOOOLIGT det har varit idag!!! Upplägget på lektionerna var detsamma som vanligt - och följde den struktur som Atli tycker att man alltid ska ha på sina ridpass:


  1. Uppvärmning där man stämmer av att signalerna fungerar, på volt i skritt uppmuntrar hästen att slappna av och länga halsen genom att flytta ut bakdelen så att hästen korsar bak (se bilden ovan). Samt trav på volt i grundform där en lös innertygel ger lösgjord häst. Målsättningen med uppvärmningen är att få en lydig, avslappnad och koncentrerad häst.
  2. Själva träningspasset, där syftet är att utveckla hästen vidare. Här vill man skapa energi mellan skänkel och hand för att uppnå samling och bärighet.
  3. Nedvarvning fysiskt och psykiskt genom att hästen får sträcka ut framåt-nedåt i trav på volt.


Genom att alltid arbeta utifrån denna struktur skapar man den "on-off-knapp" som måste finnas på plats för att man ska kunna uppnå högre grad av samling.



Under dagens första lektion fick jag jobba vidare med sluta i skritt och tölt på volt. Började i vänster varv och det tog en liten stund innan "försvinna iväg åt alla möjliga - och omöjliga - håll-hästen" var överens med mig om vad vi skulle göra. Men sedan kunde jag hålla henne på en liten volt m h a ytterskänkeln och böja henne inåt m h a tyglarna, så att hon började länga halsen. Fick göra övergång till tölt och lyckades behålla avslappningen i innersidan och nacken. "Riktigt flott samling, nu jobbar hon t o m ordentligt med magmusklerna!" sa Atli. Något jag förståss kommer att leva länge på!!!

I högervarvet var det förståss svårare... redan i skritten hade jag svårt att få till det - och det blev ju inte lättare i tölten sedan... Inser så här efteråt att jag bl a missade att hela tiden tänka "minska volten med ytterskänkeln" - för att bibehålla samling och energi.





Under dagens andra lektion fick jag varva sluta längs spåret och på volt, både i skritt och tölt. Och min fina Lára var verkligen jätteduktig! Nu fick jag till högervarvet lite bättre också - tror det bl a berodde på ett större fokus på ytterskänkeln. Dessutom behöll jag hela tiden mer kontakt på yttertygeln. De stora eftergifterna som belöning för att hon längde halsen gjorde jag bara med innertygeln. Efteråt märktes det verkligen att hon fått jobba ordentligt i tölten - trots att vi bara ridit 30 minuter var hon REJÄLT svettig. T o m lite vitskummig vid frambenen!

"Du är verkligen på rätt väg!" sa Atli och det gjorde mig förståss jätteglad! Ååååh, vad jag längtar till i morgon då jag ska få rida Lycko-Lára igen!!!

Underbaraste Johan kom ut till Mariebäck och fotade under vår andra lektion - så tack vare det har jag bilder också! Han stod t o m ut med att vänta hela den timme som vi hade teori, innan lektionen började så att han kunde "göra sitt jobb"! Teorin var föresten MKT givande! Och eftersom jag var mest seriös (d v s den enda som hade block och penna med mig) så kommer jag att kunna dela med mig av mina anteckningar här i bloggen framöver!

Inga kommentarer: