torsdag 6 oktober 2011

Ridlektion!

Oj, vad jag hade sett fram emot dagens ridlektion! Det var ju faktiskt en månad sedan sist, i o m att jag först missade en lektion (då Eva red Lára istället) och sedan har två på rad blivit inställda. Idag hade SMHI utfärdat vädervarningar, både för massor av regn och hårda vindar. Men jag sa till Sylvia att jag ÄNDÅ ville rida lektion. Det var nära att det blev inställt även idag eftersom alla utom jag och Elisabeth ville stå över... Men till min glädje slutade det med att hon och jag fick rida lektion i alla fall!

Fick ta "Atlivändningar" till en ny nivå idag. Nämligen skritta på volt och vända in hästen m h a ytterskänkeln, med stadig låg hand och hästen lätt utåtställd. Elisabet och Tildra hade "tjuvtränat" på detta under en tidigare lektion, men för mig och Lára var det helt nytt. Och Lára visade tydligt att hon INTE hade tänkt gå med på detta... Sylvia sa att jag skulle sitta emot, ha låg hand & stöd på tyglarna och ha en konstant inverkan med ytterskänkeln till dess Lára accepterade att hon skulle trampa under sig ordentligt med bakbenen och därmed länga halsen.

Så snart hon slappnade av och började länga halsen skulle jag belöna genom att slappna av. Men bara en kort stund, sedan direkt återgå till att vända inåt för att hon inte skulle hinna dra iväg i tempo. Lára var verkligen tjurig och tänkte INTE ta i så där jobbigt mycket med sina bakben... Så när hon och jag snurrat en massa varv utan önskat resultat tog Sylvia över och red henne en stund. "Bara några minuter" sa hon, men det tog betydligt längre än så innan Lára accepterade att Sylvia faktiskt inte gav sig förrän hon gjorde vad hon skulle.

Vi hade börjat i vänster varv, vilket visade sig vara det svårare varvet. Så när det var min tur igen fick jag jobba med höger varv istället. Det gick succesivt bättre och bättre att få rätt respons från svarta damen. Hade pisken i ytterhanden och ibland fick jag använda den på bogen för att hon sedan skulle lyssna bättre på ytterskänkeln.

Fick övergå till tölt på volten och göra samma övning där - också det i höger varv till att börja med. Jag fick varva mellan "normal volt" och minivolt. Och sedan flytta henne ännu mer varje gång genom att sitta bakåt, bromsa upp och ta med mig framdelen inåt på volten. För att sedan ge STOR eftergift innan jag satt emot, bromsade upp och tog med min framdelen inåt igen. Det hade väldigt bra effekt!!!

Fick även prova att göra övningen i tölt i det svåra vänstervarvet - och det funkade faktiskt! Men i båda varven måste jag tänka på att ha kontakt även på innertygeln! Samt ha rörlig innerhand för att bibehålla eftergiften.

Avslutningsvis testade vi att vända inåt i trav också. Några gånger gick Lára över till tölt igen, men Sylvia sa att jag bara skulle fortsätta att vända in henne på en allt mindre volt. Och efter en stund kom traven tillbaka. Det blev riktigt trevlig trav då! Och det funkade i båda varven, även om vänster förståss var svårare även i denna gångart. 

Inga kommentarer: