tisdag 11 oktober 2011

Hästfritids i Mariebäck!

Igår, när vi åt surströmming hos Eva, var även Emelie med. När hon berättade om sitt fritids började jag fundera på om inte jag också går på fritids: hästfritids i Mariebäck! Jag åker ju dit efter jobbet... "Och där träffar du kompisar och har roligt. Och sedan åker du hem, äter middag och går och lägger dig?!" undrade Eva. När jag bekräftade att det stämde bra, sa hon: "Då låter det precis som fritids!"

Och idag var det ÄÄÄÄNTLIGEN "fritids-dag" för mig igen! Fyra dagar i rad utan ridning är definitivt för många! Att Lára istället haft rejäla "Eva-ridturer" de tre senaste dagarna märktes - hon var ovanligt harmonisk när jag gjorde i ordning henne i stallet. (Fast hade hon inte varit ordentligt uppbunden när jag sadlade hade jag förståss fått mig minst en omgång av hennes tänder...)

Red på ridbanan för att repetera övningarna (eller egentligen övningen) från senaste torsdagslektionen. Eftersom jag inte ridit sedan dess har jag inte heller haft tillfälle att repetera detta - vilket förståss inte kändes optimalt. Och med den bakgrunden gick dagens ridpass definitivt över förväntan!

När vi skrittat igång längs spåret och jag "provocerat" genom att omväxlande korta och länga tyglarna utan att hon för den skull fick börja springa, var det dags för "skarpt läge". Frågan var om hon skulle bli lika arg som i torsdags? Men, det blev hon inte alls! Jag började i vänster varv, som var lättare, skrittade henne utåtställd på volt med stöd på båda tyglarna och vände henne inåt med vikten och ytterskänkeln. Hon visade snabbt att hon förstod vad det handlade om, genom att hon började söka sig nedåt. Då slappnade jag av och gav eftergift, så att hon fick länga halsen en kort stund innan jag åter tog stöd på tyglarna (men med helt stilla hand) och åter vände henne inåt med ytterskänkel och vikt.

Eftersom hon så snabbt visade att hon förstod vad det handlade om övergick jag till att göra samma sak i tölt, då jag varvade mellan "normalvolt" och "minivolt". Även här fick jag snabbt rätt reaktion, med eftergift och längd på halsen!

Det kändes lite spännande att byta till höger varv, som vi hade så´nt problem med i torsdags... men idag var vi på en helt annan världskarta! Visst märkte man att det var lite svårare än i vänstervarvet, men jag fick hela tiden rätt reaktioner, det var bara att jag behövde påminna mycket oftare.

Efter en skrittpaus återgick jag till att jobba i vänstervarvet i tölt. Först på volt och sedan red jag henne utåtställd längs spåret och vände henne inåt med ytterskänkeln i kurvorna. Och hon var så DUKTIG!!! Hon rullade på i tölten med trevlig längd på halsen och hur stabil i formen som helst!!!

När vi bytte var igen blev det åter svårare... Förutom "vändningarna" i hörnen gjorde jag även små volter på varje långsida för att påminna henne. Och tillslut gav det resultat! Plötsligt, som om någon tryckt på en knapp, slappnade hon av, längde halsen och töltade på i lika stabil form som i det lättare varvet!

Avslutningsvis var det dags att "vända in på volten" i trav också - på samma sätt som i skritt och tölt. Gjorde övningen i båda varven och idag hände det bara någon enstaka gång att hon gick över i tölt. Istället fick jag efter en stund njuta av en riktigt trevlig, lugn trav på volt med trevlig eftergift. Avslutade med att trava längs spåret i höger varv - och vilket schwung det var i den traven!!!

När jag sedan skrittade av henne fortsatte hon att vara jätteduktig: jag kunde länga och sedan korta tyglarna UTAN att hon började takta! Vilket HÄRLIGT ridpass jag fick uppleva idag! Och jag blev ordentligt varm i kroppen, så jag känner redan viss smärtlindring! Nu längtar jag till i morgon - då vill jag rida mer!!!

Inga kommentarer: