söndag 2 oktober 2011

"Fin-gå"






Dagens ridväder var omväxlande - det växlade mellan regn och ösregn.... Woodfieldrock på alltså! Hm... visserligen hade vi en rekordtorr och -varm sommar, så det behövdes definitivt regn. Men marken slutade kunna ta emot mer vatten redan för ett par veckor sedan - så det bildas nya sjöar och bäckar lite var stans. Fast det är väl ändå tur att allt det här inte kommit som snö - då skulle vi ha varit totalt insnöade! 






Mina underbara LaCrosse-ridstövlar kom MKT väl till pass i leran idag. Och jag lovar er, det är verkligen världens skönaste stövlar!!! De har gymnastikskoläst - och t o m mina onda fötter älskar dem!!!

Hade tänkt träna på ridbanan idag, men där pågick en ridlektion så Lára och jag red ut istället. Vi red långsam skritt, långsam trav, långsam galopp och långsam tölt. "Inte fick man springa rally heller, utan fin- gå, skulle man göra. Fin-gå, bara en så´n sak, det är det värsta Lára vet!!!"

(Om någon mot förmodan inte känner igen varifrån jag lånat ovanstående citat är det tyvärr ett bevis på en stor lucka i vederbörandes litterära bildning. Men det kan åtgärdas! Det är bara att bege sig till närmaste bibliotek och leta upp Eva Bexenius böcker om Anton och morfar prosten. Men se till att det är ljudboksvarianten - med Margareta Krooks briljanta uppläsning! När jag växte upp lyssnade vi på dem under alla längre bilresor - så jag och mina syskon kan långa stycken utantill fortfarande! Seså, till biblioteket nu!!!)

För er andra, som kan fortsätta läsa, kan jag berätta att vi jobbade mycket med igångsättningar i trav idag - långsamma igångsättningar. Upptäckte nämligen att jag börjat slarva där, ger bara henne travkommando och låter henne själv välja tempo. Och då går det ju förståss väldigt fort och jag måste börjar jag bromsa. Slarv, som sagt! Så nu tränade vi på att göra massor med riktigt låååångsamma igångsättningar - och när jag väl bad henne om det så var hon jätteduktig! Och hon är så söt när hon travar riktigt avslappnat - för öronen fladdrar så i varje steg!

Än en gång konstaterade jag också fördelen med att ha en "Sylvia-skolad" häst. För när jag skulle ta ner henne till skritt igen behövde jag aldrig ta i tyglarna - bara vissla. Och ju mindre man använder tyglarna när man rider desto bättre brukar det bli! Tyvärr är ju inte jag så "Sylvia-skolad" just när det gäller att vissla, är så dålig på det... Men Lára börjar ändå förstå att det där ljudet som matte lyckas pressa fram ska föreställa en vissling och agerar på det!

Vi tränade även mycket på att skritta lugnt och avslappnat. Med halvlång tygel gick det som vanligt bäst, men nu varvade jag hela tiden med att korta upp tyglarna igen men fortsätta skritta till dess hon skrittade avslappnat och lugnt även där. Då längde jag tyglarna igen, för att sedan korta upp, invänta avslappnad skritt och länga igen.... o s v. Och momenten med kortare tygel gick succesivt bättre och bättre - det här ska vi definitivt fortsätta träna på!

I tölten var det också lååååångsamt som gällde - och vid det laget verkade hon helt ha accepterat att det inte skulle gå fort idag, så jag kunde låta henne länga halsen riktigt mycket utan att hon drog iväg i tempo!






Lára har fått en ny grimma också som hon fick inviga idag - äntligen en SNYGG grimma till henne!!! (Ingen har väl missat att jag gillar de isländska färgerna?!) Den första grimman jag köpte åt henne var för stor, så när jag köpte nästa tog jag helt enkelt den jag hittade som var mest ställbar och INTE hade "Feykir-färger". Men jag har aldrig tyckt att den var särskilt fin. Och jag ville ju förståss att min FINA häst skulle ha en FIN grimma! Och nu har jag hittat den - med matchande grimskaft dessutom!

Grimskaft är ett problem för sig, föresten... Jag föredrar nämligen de som har en ögla som jag kan trä runt armen, så behöver jag inte ta i med mina onda händer om jag behöver dra eller hålla emot, utan låta underarmen "ta smällen". Men i alla säkerhetsföreskrifter kring hästhantering brukar man betona att man INTE ska ha grimskaft med ögla, för det kan bli farligt om man fastnar... Varför det periodvis har varit nästan omöjigt att få tag i sådana. Men nu hittade jag alltså en så här snygg grimma OCH matchande grimskaft med ögla - tala om BINGO!!!




Inga kommentarer: