torsdag 15 maj 2008

Tema: korsa bakbenen

Tredje ridturen på lika många veck0r... nu får vi allt hoppas att vi "vilat oss i form" Feykir och jag! Red på banan och med tanke på det jag just skrivit gick det faktiskt väldigt mycket över förväntan!

Började med att träna från marken: att korsa bakbenen. Och vi var ovanligt duktiga båda två! Sedan satt jag upp, skrittade igång lite och fortsatte sedan att korsa bakbenen på volt i skritt. I högervarvet var han riktigt, riktigt duktig! I vänster varv är det ju svårare... men vi kämpade på och tillslut gick det hyfsat där också.

Försökte sedan rida riktigt kort tempo tölt, både på volt och längs spåret. I högervarvet gick det så bra!!! Fick en riktigt härlig känsla! Gjorde några ökningar längs långsidorna också - och de var inte så tokiga. När vi bytte till vänster varv blev det genast värre... Feykir visar tydligt att det är jobbigt och försöker hela tiden dra iväg i tempo för att smita undan. Och när vi rider längs spåret ställer han sig utåt och slänger in bogen... Jag försökte istället rida lite öppna för vänsterskänkeln hela tiden och långsamt blev han lite mjukare. Fast han blev ju trött också och försökte fuska av den anledningen istället...

När vi avslutade i skritt hittade jag på en egen övning. Ja, den finns väl säkert sedan tidigare, men jag har i alla fall aldrig fått rida den på någon kurs. Strax innan kortsidan flyttade jag in framdelen innanför spåret och sidförde sedan med riktigt mycket tvärning genom hörnet och längs hela kortsidan. När vi kom till nästa långsida skrittade vi rakt fram för att upprepa det sidförande vid nästa hörn. Gjorde detta i ganska många varv innan vi avslutade.

Feykir fick äta sitt kraftfoder medan jag sopade i stallet och förberedde kvällshö till hästarna. Han får fortfarande bara lite betfor, med mineraler samt linfröolja. Mätte honom med viktmåttbandet som visade 412 kg - han har alltså gått ner ytterligare 10 kg. Men fortfarande finns det att ta av... Om jag minns rätt vägde han 370 kg när han kom från Nina K som 5-åring. Men då hade han å andra sidan inte hunnit få särskilt mycket muskler så riktigt ända dit ner ska vi väl kanske inte.

En intressant sak med Mariebäck är att det är på vintern hästarna kan gå upp i vikt, i dec-februari då de har fri tillgång på hö. Den perioden förra vintern hade Feykir dessutom mycket problem i korset så det blev inte särskilt effektiv ridning, vilket gjorde att han gick upp jättemycket i vikt. På sommaren går de visserligen på bete, men bara halva dygnet, så förra sommaren och hösten lyckades jag rida bort 50 kg från Feykir! Men så red jag oerhört mycket också! I vinter kunde jag rida på ett helt annat sätt när de hade fri tillgång, så vhan gick inte upp i vikt även om viktminskningen avstannade. Men nu är den alltså igång igen!

Inga kommentarer: