"De flesta tänker att sådant som pengar, hälsa och äktenskap har stor betydelse för lycka, men det har de inte."
Redan på 70-talet visade forskningen att pengar inte ger långvarig lycka, eftersom människor snabbt vänjer sig vid nya saker och sedan tar dem för givna. En annan vanlig uppfattning är att framgång i arbetslivet och i sociala sammanhang gör oss lyckligare. Men enligt Sonja Lyubomirsky är det ofta istället lycka som kommer först. Bakom denna slutsats finns 225 olika studier med närmare 275 000 försökspersoner. Positiva känslor leder i en uppåtgående spiral till att människor känner sig mer självsäkra, optimistiska och energiska, vilket i sin tur ger framgång.
Den genetiska betydelsen har också visats i en stor studie av forskare i Edinburgh där man kunnat se att gener som styr personlighet har betydelse för individens lyckonivå. Personer som föds sociala, aktiva, stabila, hårt arbetande och plikttrogna är redan från början bättre rustade för lycka. Vilket också förklarar ett annat mönster som forskarna länge har sett: att den nivå av lycka som människor prickar in sig själva på tenderar att bli ganska konstant under livet.
Men hela 40 % styr man alltså själv över - så enligt forskningen spelar det stor roll hur man uppför sig och väljer att agera. Det mesta har att göra med tre nyckelbegrepp: vänlighet, tacksamhet och optimism. Och frekvensen av positiva känslor är viktigare än styrkan på dem. Ju oftare desto bättre, alltså!
Några av råden för ett lyckligare liv:
- uttryck tacksamhet
- odla optimism
- gör snälla saker
- vårda sociala relationer
- utveckla strategier för att handskas med svårigheter
- lär dig att förlåta
- njut av livets glädjeämnen
- stäva mot att uppnå dina mål (det kan vara "enkla" mål som att städa, laga något trasigt...)
- praktisera religion och andlighet
- ta hand om din kropp
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar