fredag 16 maj 2008

Inte alls som jag planerat!!!

Jag tyckte jag lagt upp det så bra: en resa till värmen i Egypten några veckor innan Vindurs tävling och sedan skulle jag vara i god form och kunna träna massor! Men, jag hade ju inte planerat för en elak tarmparasit som gjorde att jag var sjuk nästan 2 veckor sedan vi kommit hem... Och jag hade definitivt inte planerat den värk som jag ändå har nu, TROTS att lederna så nyss fått rejäl "värmebehandling"... I morse insåg jag att det bara är en vecka kvar till tävlingen - och jag hade bara ridit tre gånger på lika många veckor!!!

När jag kom till stallet idag stod ett meddelande från Sylvia att hon ville att jag skulle ge hästarna lite mellanmål, för de hade fått så tidig lunch. När jag gjort det hade jag så ont i händerna att jag inte trodde jag skulle kunna rida... Men, som sagt, det är ju tävling så snart!!! Tog mkt god tid på mig att borsta, sadla och tränsa för att vara så snäll med händerna som det gick. (Har ont på många ställen, men det knepiga med händerna är att man ska göra nästan allt med dem...) Mot denna bakgrund gick det faktiskt över förväntan att rida!

Red med boots, för jag ville rida lite lösgörande galopp även om fokus skulle vara på tölten. Fast vi började med övningen från igår: sidförande i skritt längs kortsidorna. (Hade först jobbat från marken med att korsa bakbenen - precis som igår.) Det är förståss allra effektivast att sidföra på volt, som vi får göra på Atlikurserna. Men det förutsätter ju att ryttaren gör rätt. Och jag känner att det blir för avancerat för mig när jag rider själv. När vi sidför längs kortsidan lyckas jag hitta det där "läget" Atli pratade om när jag kan flytta för skänkel med lös tygel - vilket enligt honom är det som krävs för en riktigt lösgjord häst. Provade att rida på volt någon gång ibland och tack vare att vi var så duktiga på kortsidorna kunde vi ta med oss lite av detta även på volten. Kanske kommer det en dag då vi fixar detta på volt själva också?!

Travade sedan och Feykir var riktigt sansad - när jag kände att han ville börja galoppera räckte det med ett "hoo" för att behålla traven. Gjorde några galoppfattningar i höger varv och de blev mkt bra! Ett par galoppsprång blev faktiskt så där riktigt, riktigt härliga - då det känns som att hästen mer kommer uppåt än framåt! :- ) Bytte varv och fattade vänster galopp från skritt. Feykir var jätteduktig och varenda fattning blev perfekt! Det är väldigt mycket bättre för oss att göra så, eftersom problemet med vänstervarvet är att han gärna vill rusa. Men med fattningarna från skritt blir det riktigt sansat! Provade att att fatta höger galopp från skritt en gång också - även detta gick mkt bra. Har läst att galoppfattningar från skritt stärker hästen väldigt mycket, så det ska vi fortsätta med!

Efter en skrittpaus och mer sidförande i skritt var det dags att tölta. I går var tölten i högervarvet en positiv överraskning men vänstervarvet lika illa som jag hade förväntat mig (med tanke på att det bara var tredje ridpasset på lika många veckor.) Idag var det nästan tvärt om... Men när jag tänkte efter insåg jag att jag efter gårdagens upplevelse nu hade underskattat behovet av lösgörande arbete i tölt i högervarvet - medan jag lösgjort massor i vänstervarvet. Om sidförande på volt är svårt i skritt så är det ÄNNU svårare i tölt! Men nu hade vi STOR fördel av allt sidförande på kortsidorna i skritt - de gjorde att det funkade mkt bra att göra samma sak i tölt! Lite ovant var det för oss att rida med tunga boots - så det påverkade nog tölten lite negativt till en början innan vi "fått kläm" på det.

På båda tävlingarna (skickade anmälan till Midurs tävling i går kväll) har jag anmält mig att starta i vänster varv i tölten, för att sedan få rida ökningarna i höger varv. I går kändes det som att det första varvet i arbetstempo skulle bli en riktig pärs eftersom vi inte får rida också det i höger varv... Men idag gick det bättre. Om jag inte kräver så mycket samling i vänstervarvet och använder vänsterskänkeln till att hålla honom mjuk i sidan så ska vi nog överleva! ;- )

När vi ridit klart sopade jag stallet medan Feykir åt sin betfor. Sedan hittade jag den lapp där jag noterat några viktuppgifter på honom... och inser att han "lurat" mig! Jag var så övertygad om att han inte gått upp i vikt i vinter trots fri tillgång på hö. Men nu fick jag jämföra gårdagens uppmätta 412 kg med 380 kg i slutet av augusti... Den luringen har ju gått upp 30 kg utan att jag märkt det!!! :- O

Läste en gång på Ia och Dennis hemsida att de mäter vikten på sina hästar varje månad. Innan Ia mäter brukar Denni gissa vikten - och han har visst alltid rätt! Jag har DEFINITIVT inte samma goda ögonmått som han!!! Dessutom har jag uppenbarligen dåligt minne, för jag var så säker att det var 370 kg som Feykir vägde som omusklad femåring... men det kan det ju inte ha varit eftersom han bara vägde 10 kg mer än det i höstas - då jag tyckte att han borde gå ner ytterligare ett antal kg! När jag nu tänker efter tror jag Ia skrev att en "normal" islandshäst väger 350 kg +/- 10 kg. Alltså borde jag sikta på att få ner Feykir till 360... då har vi 50 kg till att rida bort! Men så mycket lyckades vi faktiskt bli av med förra sommaren - så jag får helt enkelt se till att vi jobbar lika hårt i år!

Inga kommentarer: