torsdag 29 oktober 2015

Tränat samlad tölt - utan att rida samlad tölt!

Det är riktigt hårdfruset i backen nu... så för att spara Hamingjas ben ägnade vi oss bara åt övningar i skritt idag. Efter uppvärmningen med sidförande på volt blev det ryggningar och samlad skritt för hela slanten! Atli sa att när hästen ryggar korrekt vinklar den bakbenen så som man vill att den också ska vinkla dem i samlad tölt. Så ryggning är alltså ett bra sätt att träna upp detta! För ryttaren är det också MKT bra träning - på de hjälper som man ska använda för att rida halvhalter i samlade tölten! Så man skulle kanske kunna säga att vi tränat jättemycket på samlad tölt idag - utan att rida samlad tölt?!!

Edit: glömde ju skriva om hur all den samlade skritten hade ytterligare en mkt positiv inverkan på Hamingja! I högervarvet är hon väldigt snabb att stressa upp sig. Så snart jag ber om några steg samlad skritt blir hon överambitiös, samlar sig jättemycket och börjar lätta med frambenen för att sedan kasta sig framåt för att "springa ifrån" samlingen. Men nu när det aldrig "hände något mer" än just samlad skritt började hon successivt slappna av. Och tillslut kunde hon även i detta varv samla sig "bara lite lagom" och sedan behålla den graden av samling utan att börja spänna sig och stressa! Det blir spännande att se om denna effekt håller i sig vid nästa träningspass!!!

Malin M hade ridit Lára redan i morse. De hade både ridit ut och sedan en stund på ridbanan. Nu är Malin ivrig att få börja rida lektioner för Sylvia - och jag förstår henne för det är ju så ROLIGT när man får lära sig mer och utveckla kommunikationen med hästen!!! Troligen ska Sylvia hålla helgkurs framöver. Datum är inte klart ännu - men jag håller tummarna att Malin kommer att ha möjlighet att vara med. I alla fall delvis - för det är ju så oerhört roligt och lärorikt att rida flera lektioner i en följd!

Dock finns ett litet orosmoment just nu vad gäller Lára... Hon har alltid haft suveränt bra hovar, men senast hon skoddes konstaterade hovslagaren att förgiftningen i somras medfört några små hålväggar vilka måste "växa bort" innan hon åter har sin vanliga goda hovkvalitet. Och nu har hålväggen som fanns på höger bakhov orsakat en rejäl spricka i hoven... Tyvärr verkar det just nu dessutom MKT svårt att få ut hovslagaren... och han skulle verkligen behöva komma NU!!!

Risken är ju annars att hoven hinner gå sönder ännu mer... Och jag som alltid varit bortskämd med hästar som haft superkvalitet på hovarna får plötsligt en insikt i betydelsen av uttrycket: "Inga hovar - ingen häst..." HÅLL TUMMARNA att vi snarast får hovslagarhjälp!!!

Inga kommentarer: