lördag 24 oktober 2015

Idag är en HELT annan dag!

Tänk den som ändå fick rida en sådan här FIN häst...!!! :-D :-D  :-D

Idag hade fina Hamingja en matte på ryggen som inte alls var lika jättestressad och spänd som igår - och då gick ju allt så oerhört mycket bättre - förstås!!! Men det är ju så med hästar och ridning - då och då skiter det sig... och det finns ju faktiskt en fördel med att det ibland "skiter sig" på kurs för då kan man ju få experttips om hur man ska hantera saken! 

"När det händer som igår får du INTE kräva något svårt av henne - för då kommer du bara successivt att bygga upp mer och mer spänning i hästen. Du ska bara jobba med att få henne - och dig själv - avslappnad och sedan avsluta! Och alltid, alltid komma ihåg att ha en RÖRLIG hand - ALDRIG hålla henne i munnen för det skapar bara ännu mer spänning och stress!" var Atlis ord till mig när han i morse sammanfattade gårdagens lektion.

Och idag var det alltså en HELT annan dag (=annan matte)!!! Jag fick börja med att sidföra i skritt på volt genom att göra små, små förhållningar med tyglarna och händerna lite mot innersidan för att hålla ytterbogen på plats samtidigt som jag flyttade undan ett steg för innerskänkeln och direkt STOR eftergift på tyglarna. Nu när jag inte stressat upp Hamingja lyssnade hon på små, små signaler och jag kunde successivt ge allt längre tyglar medan hon frustande slappnade av mer och mer!

Vi fick fortsätta med en mycket grundlig uppvärmning i trav - och nu kunde vi göra klockrena travövergångar på rakt spår! Följt av lika grundlig uppvärmning i tölt. Sedan var det dags att börja "det verkliga arbetet". Jag fick börja med en avstämning av att Hamingja lyssnar på mina förhållningar genom: halt, rygga m h a sätet, rida fram och "tänka rygga" för samlad skritt och sedan övergång till tölt. 

Första övergången till tölt blev "sådär" - men när jag efter att hon fått "rulla på" en stund gjorde halt och började om blev det bättre! Nu hittade jag nämligen tillbaka till den häftiga aha-upplevelsen från förra kursen att jag kunde "tänka halt, rygga, rida fram" m h a sätet och därmed bibehålla samlingen i tölten! Och trots aktivt säte och aktiva överskänklar bibehålla mig hyfsat avslappnad i överkroppen, bara använda tyglarna till att krama lätt höger-vänster ifall hon började spänna sig lite i nacken och där emellan ge riktigt lösa tyglar! HÄRLIGT!!! 

När vi sedan varvat ner igen sa Atli: "Jag är riktigt, riktigt nöjd med din ridning idag!!! Ibland får man vara med om att en elev tar ett STORT kliv i sin utveckling som ryttare. Det hände dig under förra kursen och idag har du hittat tillbaka dit igen!"

När det var dags för dagens andra lektion var nog Atli lite orolig att jag genom höga krav på mig själv skulle börja spänna mig igen för han sa: "Allt jag begär av dig denna lektion är att du rider som på förmiddagen!" Jag fick börja på samma sätt: att sidföra i skritt på volt och kände att det gick lite segt men visste inte om jag vågade försöka "väcka" Hami lite för då kanske hon skulle börja stressa igen... Men när Atli sa: "Här går det visst i slow motion...!" tog jag mod till mig och smackade en gång. Självklart kom det ett STORT hopp - men sedan var hon åter min lugna avslappnade häst fast dessutom mer på alerten igen!

När vi övergick till uppvärmning i trav resp tölt var hon så lugn att Atli lät mig "rulla på" längs spåret på egen hand medan han fokuserade helt på det andra ekipaget på banan. "Arbetsfasen" började åter med halt-rygga-samlad skritt genom att "tänka halt rygga" och nu tyckte Atli att jag kunde sätta lite större press på henne i samlade skritten genom att också smacka lite. Även nu blev reaktionen på ett par smackningar STOR - men nu tog hon min förhållning med sätet så bra att hela reaktionen blev "UPPÅT" inget framåt! 

Med bogarna riktigt "uppe" gjorde vi övergång till riktigt, riktigt trevlig tölt med MKT bärighet!!! Med denna högre grad av samling krävdes lite fler påminnelser i form av kramningar på tyglarna för att hålla henne avslappnad i nacken, men där emellan var det lösa tyglar som gällde förstås! Efter att vi ridit några sådana töltsekvenser sa Atli: "FANTASTISKT fin tölt - låt henne vila på långa tyglar en stund!" 

Sedan lyckades vi ännu en gång hitta riktigt fin tölt och då tyckte Atli att Hamingja varit så duktig att hon skulle få sträcka ut och varva ner. Jag styrde in henne på volt och i tölt och uppmanade henne att sträcka ut och börja slappna av. Nästan direkt slappnade hon av så mycket att hon gick över i trav - och då fick hon ÄNNU mer beröm av Atli! 

"Nu har du något att sitta och fundera över i kväll! VAD var det som gjorde att dagens två ridpass gick så JÄTTEBRA?!" blev Atlis slutord till mig. En stor det av det funderandet har jag gjort när jag skrivit detta inlägg. Och nu blir det att fundera vidare - i VARMA badet!

Inga kommentarer: