söndag 4 oktober 2015

BÅDE löshoppning och ridning - när Lára själv får välja!!!

Hremsa, Lára, Hamingja och Litlamin har ROLIGT!!! Sylvia filmade lite igår när vi löshoppade - och just här är Lára faktiskt INTE i täten - det var hon annars för det mesta!

Eftersom Lára tyckte det var så JÄTTEKUL igår och banan fortfarande fanns kvar bestämde jag mig för att låta henne löshoppa idag också. I o m att hon - till skillnad från endel andra Mariebäckhästar - både "springer själv" och hoppar ÖVER hindren tänkte jag att det skulle fungera även utan medhjälpare. Och mycket riktigt - det var bara någon enstaka bom som föll. Och hon höll bra tempo utan några större insatser från min sida. Fast hon var ÄNNU mer taggad igår när hon dessutom hade flocken "i hälarna"!

Jag hade morgonfodringen i morse och efter att ha sovit dåligt den senaste tiden hände just det som INTE får hända... jag försov mig! :-O Jag hade gjort en miss när jag ställde klockan igår så den ringde aldrig... men som tur var steg Johan upp kl 08 vilket väckte mig och gissa om jag STUDSADE upp ur sängen när jag insåg hur mycket klockan var?!! Nu är det ju inte så många hästar i Mariebäck som förr, så när jag väl var där (bara lite efter "senaste frukosttid") så tog det ju inte lång stund innan alla hästarna fått sitt frukosthö.

Det var visserligen YTTERST nära att de alla hunnit svälta ihjäl - men det är det ju å andra sidan oavsett hur tidigt man kommer dit! Mina hästar hör alltid till de mest uttrycksfulla i sådana här lägen - Lára har både sin morgonstretching (då hon ser ut som en katt!) och sedan beordrar hon fram mat genom en mycket tydlig gest med ena frambenet. Och Hamingja "pratar" ivrigt och låter höra hur JÄTTEHUNGRIG hon är och hur JÄTTEGOTT det ska bli med hö! (Och hur JÄTTEMYCKET man borde ge henne - förståss!!!)

Sedan blev det frukost för mig också - en burk hemlagad köttsoppa som var det jag snabbast kunde rycka åt mig ur kylen i morse. Faktiskt ingen dåligt stallfrukost alls - både mättande, värmande och en god sälta när jag hunnit bli törstig efter utfodring samt mockning åt Soley som står i sjukbox fortfarande.

Att Lára fick löshoppa en stund även idag har jag ju redan berättat om. Men sedan fick hon DESSUTOM en kort ridtur också för att riktigt maxa upplevelsen! Jag tyckte nämligen att vi båda två behövde få "lite tölt i kroppen"! Så det blev tölt med böjning för lång hals en sväng längs bilvägen mot Alviksträsk och sedan tölt med riktigt mycket samling OCH längd på halsen under hemvägen.

Hon är ju i grunden en oerhört mjuk och rörlig häst - men Atli har tipsat mig om att hon vid hög grad av samling kan vara "nästan lösgjord" när hon känns lösgjord och har OK längd på halsen men fortfarande är lite, lite spänd i nacken. Så det gäller att stämma av att jag med små, små kramningar på tyglarna kan ställa henne aaaaaningen höger-vänster för då släpper även den sista lilla, lilla spänningen.

Sista biten hem fick hon sträcka ut i trav och tillbaka på gården hälsades vi som vanligt välkomna hem av en ivrigt gnäggande Yr! Som sedan gnäggade lika ivrigt igen när Lára släpptes i hagen efter att ha ätit sitt kraftfoder. Det är inte bara hos ryttarna Lára är oerhört populär!!!

Inga kommentarer: