lördag 3 oktober 2015

Lára är Mariebäcks svar på Butterfly Flip!!!

Idag måste Lára ha haft en av sina ROLIGASTE dagar på lääääääänge!!! Och otroligt nog (i hennes fall) faktiskt UTAN ryttare på ryggen..! Sylvia hade bestämt sig för att löshoppa sina hästar och eftersom jag vet att Lára ÄLSKAR hoppning (men har en matte som är för feg för mer än några små "skutt" uppsuttet) tog jag chansen att vara med!

Sylvia, Olivia och Elisabeth började med att löshoppa Hector, Démantur och Gandur och det visade sig inte vara helt oproblematiskt... Ingen av hästarna hade löshoppats tidigare och man får väl konstatera att ingen av dem direkt var någon naturbegåvning på området... När de släppts in på banan tillsammans tror jag nästan Sylvia & Co fick springa nästan lika mycket som hästarna för att hålla igång dem... Det flög hinderbommar åt alla håll och Gandur lyckades t o m med konststycket att smita från träningen genom att krypa under tråden ut från banan! :-O

När det sedan var stonas tur (Lára, Litlamin, Hamingja och Hremsa) blev också mycket springande för oss människor - men av en lite annan anledning... Lára var ju genast på hugget förstås och satte av i galopp runt banan med spetsade öron och avverkade hinder på hinder med STORA fina språng! Och resten av flocken följde efter henne runt banan - men hade främst fokus just på detta: att följa Lára. Så hindren dök allt som oftast upp som en total överraskning vilket gjorde att de hoppade av alldeles för sent och rev med framhovarna. 

Vi människor fick även nu springa som galningar - men i det här fallet handlade det inte om att hålla igång några hästar utan det skötte Lára alldeles på egen hand. Nej, vi hade fullt sjå att hinna bygga upp hindren igen innan Lára hunnit varva och på nytt kom dundrande för att hoppa hindret igen! En människa per hinder var minimum insåg vi och konstaterade pustande att detta INTE var en lämplig aktivitet ifall man någon dag kände sig för trött för att rida... (Jo, det skulle vara om man bara lät Lára hoppa i så fall - då behövde man ju varken "jaga på" eller bygga upp rivna hinder.) 

Det var verkligen UNDERBART att se hur lycklig min lycko-häst var när hon fick göra detta!!! Och när hon inte galopperade runt banan så "travade hon som en miljon" som Sylvia sa! Med lyft svans, STORA kliv och en ENORM svikt i steget!!! "När det var hoppning på schemat på ridskolan ville ALLA rida Lára!" sa Sylvia också - vilket inte var svårt att förstå! 

Lára skulle behöva en mindre feg matte - så att hon även fick hoppa uppsuttet med viss regelbundenhet. Själv tycker jag nämligen det räcker med att skutta över stockar i skogen... Men kanske Olivia skulle vilja hoppträna med henne?!Alla hästarna var (också) rejält flåsiga efter detta - de hade inte bara fått träna sin koordination utan även fått bra konditionsträning. Och när de fick gå ut i hagen igen blev det snabbt kö vid vattenkoppen! 

Men nästa gång ska vi nog bara ha två hästar åt gången på banan, så att de har mer tid att se hindren. För vid de tillfällen stona "råkade" ha lagom avstånd mellan varandra när de närmade sig ett hinder så fick de alla fyra till ganska fina språng! Med färre hästar på banan och därmed förhoppningsvis betydligt färre rivningar så kanske jag t o m kunde ha tid att fota eller filma Lára "in action" - för jag hade verkligen velat dokumentera både hennes fina språng över hindren och hennes överlyckliga uppsyn!!!

Inga kommentarer: