fredag 31 januari 2014

Fredagsmys!

Fredagsmys till hela familjen: morötter till Lára, Stenuddens lantciabatta till Johan och macadamianötter till mig!!!

Hästarna mumsade fortfarande lunchhö när jag kom till Mariebäck tidig eftermiddag. Men de hade tydligen fått MYCKET mat idag och redan hunnit äta ganska länge - så Lára slutade äta och kom till grinden redan innan jag hunnit ropa på henne!

Den här veckan har vi bara haft runt -10 och efter den rejäla kylan känns det ju nästan ljummet! Fast idag gjorde vinden att köldfaktorn "drog iväg" ganska rejält… Därför valde jag att rida bilvägen bort mot Alviksträsk, för att ha medvind på hemvägen.

Lára inledde oerhört starkt, i den svåra grenen skritt på lång tygel. Faktiskt hennes bästa prestation på det området på ett bra tag! Fortsatte i trav där jag då och då bad henne böja ordentligt på halsen och efter en något motsträvig start gick (böjningen) bättre och bättre.

Inspirerad av tisdagens ridlektion gjorde vi sedan framdelsvändning till dess hon verkligen korsade ordentligt med innerbak och därmed aktiverade sin överlinje. Då "smög" vi iväg i långsam tölt med riktigt lååång hals. När hon ville korta upp sig gjorde jag nedtagning till skritt, direkt ny framdelsvändning o s v. Resultatet blev en tölt med riktigt "mycket rygg"!!!

I korsningen vid sjön jobbade vi vidare med framdelsvändningar åt båda hållen en stund, innan vi vände hemåt och övergick till tempoväxlingar. Tack vare den riktigt lååånga halsen i utgångsläget hade vi lite marginal för att hon kunde korta upp sig något utan att bli FÖR kort i halsen - och vi fick till flera trevliga sekvenser med bibehållen lösgjordhet i ett ökat tempo! Och riktigt trevliga nedtagningar dessutom!

Det börjar vara länge sedan jag tränade tempoväxlingar på ridbanan dock - borde verkligen göra det snart igen. För där slappnar hon av ännu bättre än ute - och vi behöver båda få så mycket ökat tempo med lösgjordhet "i kroppen" som möjligt!


Inga kommentarer: