torsdag 2 januari 2014

Det nya året börjar bra - redan Sylvialektion!


En "arkivbild" från en Atlikurs i våras. Just nu ser det ut "precis så där fast tvärt om" - d v s ett tunnt lager is och snö på marken, men inte så mycket mer. Verkligen inga drivor av den där kalibern…!

Det nya året börjar bra: det är bara den 2:a januari men i kväll har Elisabeth och jag redan ridit årets första lektion för Sylvia! Underlaget på ridbanan lämnade dock visst övrigt att önska… Ett lager klibbsnö som gärna satte sig i hovarna och därmed gjorde att de gled på isen under snön… Fast Lára har snösulor, så vi hade inte alls lika mycket problem som Démantur och Elisabeth. P g a underlaget blev det mycket ridning längs spåret och de sparsamma volterna fick vara ganska stora.

Efter uppvärmningen fick vi börja med öppna i skrölt längs spåret. Men då hade jag nyss "råkat" smacka en gång på Lára så jag fick väl skylla mig själv att hon bara hade två lägen: snabb tölt och snabbare tölt. När jag frågade om man möjligen kunde få lite skrölt hävdade hon bestämt att: "Tyvärr, jag för inte den produkten…" Först när jag börjat om från skritt några gånger och verkligen smuuuugit över i skrölt blev tempot tillräckligt lågt.

Men då var det ju det här med böjningen och längden på halsen… Sylvia tyckte, som vanligt, att jag ställde alldeles för låga krav. "Visst, det ser helt OK ut - men det kan ju bli MYCKET bättre! Kräv MER böjning och MER drivning i ÄNNU lägre tempo för ÄNNU längre hals!!!"

Vi hade börjat jobba med detta i vänstervarvet - och som vi fick jobba…!!! Lára har ju dessutom sitt specialsätt att komma undan där: genom att visserligen böja halsen till vänster, men samtidigt ändå gå högerställd. När jag senast påpekade detta för Atli hade han faktiskt inget svar på hur jag bäst skulle komma till rätta med detta. Det är definitivt första gången jag varit med om att han inte haft en direkt lösning på ett hästproblem! :-O Men nu föreslog Sylvia att jag skulle flytta vänsterhanden mer till höger samtidigt som jag krävde ännu mer böjning till vänster (stödet på yttertygeln inte att förglömma) och bland alla: "DET DÄR ÄR HELT OMÖJLIGT; DET KOMMER JAG ALDRIG ATT ACCEPTERA ÖVER MIN DÖDA KROPP!!!" uttalanden från Lára så kom det tillslut ändå några korta glimtar av det vi ville ha.

Belönade med en skrittpaus och provade sedan igen - nu kom glimtarna snabbare. Efter ytterligare en skrittpaus provade vi i höger varv istället. "Piece of cake!!!" sa Lára och töltade låååångsamt, med mkt böjning och lååååång hals! Provade att byta om volt och efter några små diskussioner just efter bytet så var det plötsligt "piece of cake!!!" i vänster varv också! Så typiskt Lára!!! Först är det HELT OMÖJLIGT en lång stund - innan det plötsligt vänder och blir hur enkelt som helst!

Vid det här laget var hon REJÄLT svettig och flåsig. Dels var det VARMT (+ 2) och hon har päls för -30, dessutom var underlaget tungt. Sedan tror jag hon blir ganska svettig bara av att blir så där ARG också! När vi varvade ner i trav verkade hon i alla fall tycka att det var väldigt skönt att sträcka ut sig ordentligt.

Som sagt: en MKT bra början på det nya året! Nu är det alltså "bara" att ställa högre krav på mig själv och hästen i fortsättningen så kanske det kan bli något tillslut… och vi ser förståss redan fram emot nästa lektion!

Inga kommentarer: