tisdag 28 januari 2014

Träning för Sylvia!

Dags att tisdagsträna för Sylvia igen! Redan under uppvärmningen visade Lára en HELT annan inställning än senast: när vi skrittade på volt med ledande tygeltag böjde hon så villigt på sig och frustade belåtet - åt båda hållen! Bra början m a o! Vi gjorde även samma sak i (lugn!!!) trav. Och i tölt - där jag fick hålla ihop henne ganska mycket och driva fram emot bettet för att hon skulle börja länga på halsen. I o m att det även i trav och tölt fungerade SÅ mycket bättre än förra veckan kunde vi denna gång gå vidare till den tilltänkta "huvudövningen" som vi aldrig hann till då…

...nämligen framdelsvändningar! Vi skulle använda framdelsvändning för att få hästen att verkligen komma in "mellan hand och skänkel" som förberedelse för tölten. I början fick vi snurra några varv, men när Lára väl korsade ordentligt bak, kom upp med ryggen och lättade i handen fick vi smyga iväg i tölt (med rörlig hand i övergången för bibehållen längd på halsen).

Om hästen ville korta upp sig igen och "tappa bakdelen" skulle vi ta ner till skritt och redan i första skrittsteget flytta undan bakdelen i ny framdelsvändning till dess hon kom "mellan hand och skänkel" igen.

Först gjorde vi detta på volt, med många varvbyten och därmed också framdelsvändningar åt båda hållen. Och när det fungerade bra fick vi övergå till att tölta längs spåret. Men gå in innanför spåret och göra en framdelsvändning om hästen började gå emot bettet (d v s att vi "tappat" bakdelen) igen.

Lára var verkligen riktigt duktig idag - det tyckte även Sylvia! Och svarta damen verkade själv också mycket nöjd när hon fick sträcka ut i trav för att varva ner! Sylvia tipsade också om att man faktiskt kan jobba på samma sätt med framdelsvändningar även när man rider ut längs vägen. Det får vi göra i morgon!

Inga kommentarer: